Siemens Hrvatska zaradio 200 milijuna kuna

Tvrtka Siemens Hrvatska je u fiskalnoj 2008., koja traje od 1. listopada 2007. do 30. rujna 2008., prema preliminarnim, nerevidiranim podacima, ostvarila dobit prije oporezivanja i kamata (EBIT) od 200,7 milijuna kuna, što je porast od 60 posto u odnosu na godinu dana ranije.

Kako kaže predsjednik Uprave, Uwe Gregorius, uspjeh leži u reorganizaciji poslovanja. Kompanija je pregrupirala poslovanje u tri sektora - Industrija, Energija i Zdravstvo. Na porast dobiti prije oporezivanja i kamata znatnim je dijelom utjecala prodaja telekomunikacijske divizije Communications Carrier (Com C) iz portfelja kompanije kojom je ostvarena izvanredna dobit od 115 milijuna kuna.

Reorganizacija odjela

Iako je ukupni prihod kao i iznos novih narudžbi smanjen pod utjecajem financijske krize, kompanija je u 2008. zabilježila nove narudžbe u vrijednosti od 1,39 milijardi kuna dok su u 2007. iznosile 1,6 milijardi kuna, a ukupni su prihodi iznosili 1,47 milijardi kuna i smanjeni su za 0,12 milijardi kuna.

Nakon nove reorganizacije prihodi prema sektorima izgledaju ovako. Sektor Energije ima udjel od 25 posto, sektor Industrija 21 posto, Siemens IT Solutions and Services udjel od 16 posto i sektor Zdravstvo 9 posto. Preostalih 29 posto čini udio telekomunikacijskog sektora veznog uz mrežno poslovanje prodanog u lipnju ove godine.

Izvoznici

Kompanija je u vrhu Hrvatskih izvoznika, a u poslovnoj 2008. izvezli su robe  i usluga vrijednih 275,2 milijuna kuna.U 2008. Siemens Hrvatska je inicirao istraživanje o urbanim izazovima u hrvatskim gradovima s naglaskom na pet područja infrastrukture - promet, energetika, zdravstvo, sigurnost i upravljanje vodama te upravljanje i financiranje gradova. Stoga će u 2009. poslovni planovi biti usmjereni ka pružanju infrastrukturnih rješenja većim hrvatskim gradovima koja kompanija može ponuditi iz jednog izvora. U IT djelokrugu poslovanja planiraju dodatno učvrstiti vodeću poziciju na hrvatskom tržištu.



NT
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:17