Školarine više, kvote manje

ZAGREB - Senat Sveučilišta u Zagrebu sutra će utvrditi konačne iznose školarina koje će plaćati studenti u  akademskoj godini 2008./2009. Najava deset zagrebačkih fakulteta o povećanju školarina za 500 do 2500 kuna izazvala je lavinu reakcija u javnosti, pa je dio fakulteta odustao od najave.



Kako sada stvari stoje više školarine plaćat će samo studenti Prava, Ekonomije i Fakulteta političkih znanosti.  No, u tijeku su i pregovori s Ministarstvom, pa su sve karte još uvijek otvorene.



Pravni fakultet školarinu je sa 7000 odlučio povećati na 7800 kuna.   



- Od te odluke ne namjeravamo odustati.  Školarine nećemo naplaćivati studentima  koji ostvaruju prosjek iznad 3,5, a takvih je ove godine čak 100-injak. To je dokaz da su školarine ipak stimulativne  - rekao je dekan prof. dr. Josip Kregar. Pravni fakultet ove godine uvodi i novu kategoriju socijalno ugoroženih studenata za koje nema školarina.   



  
   Kvote i iznos školarine - kliknite za uvećanu sliku


Fakultet političkih znanosti školarinu je odlučio povećati sa 5500 na 6000 kuna.  Prema riječima dekanice Fakulteta prof. dr. Smiljane Leinart-Novosel, Fakultet će odustati od podizanja cijena samo ukoliko u utorak na Senatu isto odluče i svi drugi fakulteti.



Program smotre Sveučilišta
 Ekonomski fakultet  predložio je 1000 kuna veću maksimalnu školarinu. Ekonomija, naime, između osam i 12 posto materijalnih troškova pokriva iz vlastitog budžeta, pa kao glavni razlog za povećanje školarina i oni navode to da novcem iz proračuna ne mogu pokriti troškove studija.  



-  Naše su cijene još uvijek ispod  troškova vozačkog ispita u auto školama. Uveli smo i kriterij izvrsnosti. Svi će odlični studenti biti potpuno oslobođeni plaćanja, kao i studenti lošijeg socijalnog položaja - rekao je dekan  prof. dr. Darko Tipurić.  Prof. dr. Miljenko Jurković,dekan Filozofskog fakulteta kaže kako je taj fakultet odustao od povećanja školarina nakon što im je Ministarstvo obećalo pokriti troškove nove biblioteke.   



Odluka Sveučilišta





ove je godine predvidjelo Zagrebačko sveučilište za studente kojima troškove studiranja u cijelosti pokriva država, a veći je broj onih koji plaćaju
326 mjesta manje

-   Svi prozivaju zagrebačko sveučilište, a koliko čujemo cijene su odlučili podići i u Splitu i to za 20 do 30 posto. Bude li tako studij na Filozofskom fakultetu u Splitu stajat će 7000, a u Zagrebu 6000 kuna - upozorio je Jurković.



 Zagrebačko sveučilište,  ove godine planira upisati 13.782 studenta, 412 više nego lani.



Istodobno za 326 mjesta (sa 4760 na 4434) smanjen je broj studenata kojima troškove studiranja u cijelosti pokriva država, dok je broj studenata koji plaćaju maksimalnu škoalrinu povećan sa 2572 na 2995.   O povećanju školarina razmišljaju i u Rijeci. Prorektor  prof. dr. Goran Kalogjera kazao nam je kako postoji prijedlog za  6-postotno povećanja školarina,  no sve ovisi o tome što će odlučiti druga sveučilišta.





Ne odustajemo od poskupljenja. No, školarine nećemo naplaćivati studentima viših godina kojima je prosjek iznad 3,5, a takvih je ove godine čak stotinjak



Odustat ćemo od podizanja cijena sa 5550 na 6000 kuna samo ako na Senatu jednako odluče i svi ostali fakulteti





Cijene nismo podizali pet godina. Ove godine odlučili smo ih minimalno podići. Još su uvijek niže od troška vozačkog ispita



Mi smo podfinancirani i to je činjenica. Svi prozivaju zagrebačko sveučilište, a koliko čujemo, cijene su odlučili podići i  u Splitu, i to za 20 do 30 posto
   
Josip Kregar, dekan Pravnog fakulteta

S miljana Leinart Novosel , dekanica Fakulteta političkih znanosti

   
Darko Tipurić, dekan Ekonomskog fakulteta

Miljenko Jurković, dekan Filozofskog fakulteta







Koji studij odabrati, kako se najlakše upisati, kako nakon završetka studija doći do posla, kako studirati prema bolonjskome modelu, kako jedan semestar provesti u inozemstvu, samo su neka od pitanja koja muče buduće studente.



Odluka o upisu



Odgovor na ta i mnoga druga pitanja svi zainteresirani dobit će na smotri zagrebačkog sveučilišta koja će se održati u Studentskom centru od 10. do 12. travnja, a medijski je pokrovitelj Jutarnji list. To je već 12. smotra, a organizatori očekuju oko 25.000 posjetitelja.



- Smotru organiziramo kako bismo učenike završnih razreda srednjih škola, ali i sve druge zainteresirane informirali o programima studija, uvjetima studiranja, studentskom životu te brojnim drugim detaljima koji su važni mladima prilikom donošenja odluke o upisu na fakultet - rekla je prof. dr. Ljiljana Pinter, prorektorica za studije i upravljanje kvalitetom. Istaknula je da na Zagrebačkom sveučilištu studira oko 60.000 studenata.



Svi koji posjete smotru dobit će i besplatan vodič s detaljnim informacijama o svim zagrebačkim fakultetima i akademijama. Svaka će institucija na smotri imati i svoj štand na kojemu će se moći dobiti i dodatne informacije. 



Rokovi ispita



Upisi na fakultete, kao i lani, održat će se od kraja lipnja do sredine srpnja. Konačna odluka o datumima predaje dokumenata, rokovima ispita i upisa bit će donesena u utorak. 
  Na smotri Sveučilišta odgovori za sve brucoše



Ivana Kalogjera Brkić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:48