Slovenija: Zapovjednik slovenskog bataljuna pozirao uz ubijenog jelena

LJUBLJANA - Zapovjednik 10. bataljuna slovenske vojske Miha Škerbinc javno se ispričao zbog fotografije na kojoj pozira s vojnim snajperom i jelenom ubijenim u Mađarskoj krajem prošle godine, u vrijeme kad se na jednom tamošnjem vojnom poligonu njegova postrojba pripremala za odlazak u mirovnu misiju na Kosovo, kamo odlazi početkom ožujka.



"Nastanak te fotografije bio je velika pogreška i za nju preuzimam svu odgovornost", izjavio je Škerbinc u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer". O slučaju je, tvrdi list, iza zatvorenih vrata raspravljao i parlamentarni odbor za obranu, a Škerbinc je objasnio okolnosti događaja i zanijekao da je jelena ubio vojničkom puškom kalibra 12,7 mm sa snajperom.



Vojska je pojasnila da su časnike slovenske vojske u lov pozvali mađarski kolege tijekom vježbi na poligonu Varpalota, te da to nije neuobičajena praksa. Jelen je ubijen po svim lovačkim pravilima, ali je napravljena pogreška kad se Škerbinc fotografirao s mrtvim jelenom na vojnom terencu u vojnoj odori.



No puška, kako tvrde, nije bila vojnička nego lovačka, a posudili su mu je mađarski lovci. Kako navodi mariborski list, slučaj je izazvao pozornost slovenske lovačke organizacije koja u svom kodeksu ponašanja nalaže članovima da i s mrtvim plijenom moraju postupati s poštovanjem i dostojanstvom, te da je fotografiranje s plijenom etički upitno.  (Hina)




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:53