Slovenski mediji: Preoptimističan hrvatski datum za članstvo u EU-u

LJUBLJANA - U svojoj rezoluciji o napretku Hrvatske Europski parlament je preoptimistično postavio zaključivanje pregovora o članstvu Hrvatske u EU u iduću godinu - ocjenjuje u petak u komentaru ljubljansko Delo.



"Vremenski okvir za zaključivanje pregovora je preoptimističan. Ako posudimo misao povjerenika za proširenje Ollija Rehna, prijatelji Hrvatske, ne bismo smjeli probleme stavljati ispod tepiha. Oni bi kandidatkinji morali otvoreno reći što još mora učiniti, te ju poticati da bez odgađanja provede tražene reforme. Zato je prerano postavljati konačan datum završetka pregovora u vrijeme kad je Hrvatska otvorila tek polovicu pregovaračkih poglavlja iz pravne stečevine, a zatvorila samo dva", navodi u komentaru Delo.



Rezolucija Europskog parlamenta nije ni prva ni zadnja na dugom putu od kandidature do članstva, a u institucionalnom okviru ona nema posebnu težinu jer parlamentarci nisu uključeni u pristupne pregovore. Europski parlament u najboljem slučaju ima ulogu antičkog zbora koji komentira događaje na diplomatskom parketu



Ljubljansko Delo

Mariborski dnevni list Večer dodaje kako se susjedna država mora osloboditi "praznih riječi" i "ozbiljno se uhvatiti posla", a uz to i popraviti odnose sa Slovenijom.



"Našim južnim susjedima želimo sve najbolje, ali baš zato im moramo reći da je vrijeme da se probude iz sanjarenja da im je članstvo zajamčeno u najkraćem vremenu, a svakako najkasnije do 2011. godine", navodi komentator Večeri koji dodaje da je američki predsjednik George W. Bush u Zagrebu svojim riječima da Hrvatska postaje uzor za države zapadnog Balkana dao lijepo ohrabrenje i preporuku, te da je istina da pred Hrvatskom "padaju prepreke", ali da je i izvjestitelj Hannes Swoboda pojasnio kako je 2008. godina za zaključivanje pregovora tek "lijepi cilj" koji vrijedi podržati.



Večer ocjenjuje da ciljna godina postavljena u rezoluciji nije realistična, nego je preambiciozna. Pregovori bi se, kako procjenjuje, zapravo mogli završiti tek sredinom 2011. godine, a i to bi bilo "odvažno" reći već sada, navodi mariborski komentator. "Hrvatska bi se osim toga morala osloboditi utvare da je u pristupanju EU najviše ometa Slovenija. Da je potrebno osloboditi se teatralnosti i prazne retorike i bolje se prihvatiti posla, shvatio je i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković koji na konferenciji za novinare u Bruxellesu nije znao odgovoriti na jednostavno pitanje koja su dva pregovaračka poglavlja na redu za zatvaranje", piše Maksimovič. (Hina)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:13