Spin je zabavan, ali Hrvatskoj ne treba

Ovotjedni istupi istaknutih predstavnika hrvatskih sindikata, Vlade, poslodavaca, Katoličke crkve, i pojedinih sportskih menadžera imali su obilježja spina - trika kojim se istinu ne pretvori u laž, nego se činjenice tako “zavrti” da ih se bez iznošenja očitih neistina može prikazati u posve drukčijem svjetlu od stvarnog.

U međuvremenu je internetom nastavio kružiti jedan od najzabavnijih kao i najslikovitijih primjera spina, koji je navodno potekao iz ureda Kevina Rudda, koji je do prošlomjesečne ostavke bio australski premijer.

Amaterska istraživačica genealogije Judy Rudd otkrila je da ona i Kevin imaju zajedničkog pretka - Remusa Rudda, koji je 1889. obješen zbog krađe konja i pljačke vlaka. Judy je našla i fotografiju njegova pogubljenja, na čijoj poleđini piše da je taj konjokradica uhićen 1883., pobjegao, opljačkao željeznicu šest puta na liniji Melbourne-Geelong, uhićen 1887. u Victoriji te je završio na vješalima.

Zatraživši dodatne podatke od premijerovog ureda o njegovu pra-prastricu, gospođa Rudd dobila je ovaj odgovor: “Remus Rudd bio je slavan u Victoriji krajem 19. stoljeća. Njegovo je poslovno carstvo naraslo preuzimanjem dragocjene imovine i vrlo bliskom upućenošću u poslovanje željeznice u području Melbournea i Geelonga. Od 1883. posvetio je nekoliko godina života služenju vlastima, nakon čega je s time prekinuo kako bi se vratio svojim poslovima sa željeznicom. Odigrao je 1887. godine ključnu ulogu u važnoj istrazi koju je vodila policija pokrajine Victoria. Preminuo je naglo 1889., tijekom važnog javnog događanja priređenog njemu u čast, kada se urušila platforma na kojoj je stajao”.

Tako su Ruddovi “spin-doktori” (kakav je u Blairovoj vlasti u Britaniji bio Alaistar Campbell, koji je o tome prije tri godine objavio i knjigu) potpuno preokrenuli Remusov životopis bez pribjegavanja ijednoj laži.

Sve je bila stvar formulacije, što će se kako izraziti, na što staviti naglasak i što prešutjeti. Odnosno, bilo bi tako da se ne radi o izmišljotini. Kevin Rudd, kao i mnogi anglosaksonski Australci, ima pretka koji je bio osuđivan: ime mu je bilo Thomas, ukrao je vreću šećera i zato je i prognan na “najnoviji kontinent”. No, Remus Rudd mu nije rođak, nije ni postojao. Fotografija vješanja, priložena i ovdje, prikazuje američkog pljačkaša vlakova Toma Ketchuma (1863.-1901.). Ta je snimka, kao i prateća pripovijest o korespondenciji s uredom dotičnog državnika, prije ovakvog ismijavanja Kevina Rudda korištena i protiv sadašnjeg potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena ili sadašnje državne tajnice Hillary Rodham Clinton (“zatajeni predak” tada se zvao Remus Rodham).

U ovom slučaju, dakle, ipak se ne radi samo o spinu nego o podmetanju (šaljive?) laži.

Međutim i fiktivno pismo, pripisano uredu australskog premijera, podsjetnik je kako poluistine nekad nisu pola istine nego opreka i negacija istine. Možda od Zdravka Mamića, pa ni od Ivana Miklenića, ne treba očekivati da odustanu od verbalnih “bravura”, ali se valja nadati da će se “brušenja” ili “šminkanja” činjenica u svojim budućim polemikama kloniti ministar gospodarstva Đuro Popijač te Ozren Matijašević i ostali sindikalni čelnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:12