Srušena ilegalna marina na Malom Lošinju

MALI LOŠINJ - Po nalogu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva srušeni su bespravno sagrađeni objekti marine u uvali Ružmarinka na Malom Lošinju.



Prva je to velika akcija nadležnog ministarstva na području Primorsko-goranske županije prema ilegalnim graditeljima. Investitor, tvrtka Kamenolom brdo Kušć vlasnika Davorina Jurerkovića, na jednom je od najljepših lošinjskih lokaliteta bez potrebne dokumentacije sagradila luku posebne namjene.



Pedesetmetarski lukobran, više od 400 četvornih metara nasutog ravnog platoa, armiranobetonsku nadstrešnicu, betonski zid te 417 metara žičane ograde, kao i pristupnu cestu samoj uvali, srušila je ovlaštena tvrtka, a dijelom i sam investitor.



U slučaju ove ilegalne marine građevinska inspekcija prvi je put intervenirala još u svibnju 2003. godine kada je od investitora zatraženo da obustavi gradnju i taj lokalitet vrati u prijašnje stanje. To nije učinjeno, radovi su nastavljeni, a krajem ožujka ove godine potpisano je rješenje o rušenju.



U telefonskom razgovoru Jureković nam je kratko rekao kako ne želi da se ovom slučaju pridaje veliki značaj jer je, ističe, svjestan kako je krenuo u investiciju bez svih potrebnih dozvola. Dodaje da je problem u činjenici što Mali Lošinj nema novi Provedbeno-urbanistički plan, a on se rukovodio prijašnjim prema kojem je na lokalitetu Ružmarinke bila predviđena luka nautičkog turizma.



- U uvjerenju da će se PUP usvojiti, ja sam krenuo u gradnju i priznajem, pogriješio - kaže Jureković. Nije odgovorio na pitanje koliko je uložio u marinu, no sigurno će ga ovaj građevinski pothvat skupo koštati.

N. Horvat
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:17