Sud Francuskinji uskratio pravo na smrt

Francuskinja Chantal Sebire, oboljela od neizlječivog oblika raka na licu, izgubila je sudsku bitku za liječničku pomoć pri samoubojstvu.

Pedesetdvogodišnja bivša učiteljica i majka troje djece nadala se da će njezin slučaj postati presedan u Francuskoj i omogućiti oboljelima od neizlječivih bolesti da dostojanstveno okončaju svoj život.

Prije nego je pala u komu isticala je kako više ne želi podnositi strašne bolove. - Čovjek ne bi ni životinji dozvolio da prolazi kroz ono što sam ja pretrpjela - rekla je Sebire.

No sud u Dijonu u Burgundiji presudio je protiv davanja dozvole liječniku koji bi nadgledao samoubojstvo barbituratima. Sudac je rekao kako njezina bolest svakako izaziva sućut, međutim, upozorio je da mu francusko pravosuđe ne dozvoljava da udovolji njezinom zahtjevu.

Chantal Sebire prije osam godina je dijagnosticiran rijedak oblik tumora esthesioneuroblastoma. Ona je u razgovoru za televiziju prošli mjesec izjavila kako joj slabe osjeti mirisa, okusa i vid. Opisala je kako djeca na ulici bježe od nje kada je vide. Ne može koristiti morfij zbog teških nuspojava.

Njezin je odvjetnik rekao da se neće žaliti na odluku, no istaknuo je kako se radi o 'totalnom licemjerju' i pozvao predsjednika Nicolasa Sarkozyja da promijeni zakon o eutanaziji.

Slučaj Sebire ponovno je pokrenuo raspravu o pravu na smrt u Francuskoj. Više od 2000 liječnika i medicinskih sestara prošle je godine potpisalo peticiju za promjenu zakona u kojoj su priznali kako su pomogli pacijentima da umru.

Eutanazija je legalna u Nizozemskoj i Belgiji. (njd)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:12