Tuže državu da bi uknjižili 250 kuća svojih predaka

MURTER - Više od 250 žitelja Murtera na otoku Murteru koji nemaju dokumente o vlasništvu nad kućama u kojima žive, a sagrađene su prije sto ili više godina na nasutim plićacima luke Hramine, ne mogu se uknjižiti kao njihovi vlasnici.



Te kuće, prema aktualnim zakonskim propisima, zato što su sagrađene na pomorskome dobru, pripadaju Republici Hrvatskoj.  To potvrđuje presuda koju su od Trgovačkog suda u Tisnom dobili sadašnji vlasnici spornih kuća koji su ih dobili nasljeđivanjem, a željeli su riješiti imovinske i vlasničke odnose pred nadležnim sudom.



Kako bi pomogla obiteljima koje žive u kućama koje su podignuli njihovi preci u vrijeme kada nisu postojale zakonske odredbe koje definiraju pomorsko dobro kao opće državno dobro, Općina Murter - Kornati odlučila je prikupiti dokumentaciju i podnijeti tužbu protiv Republike Hrvatske.



Glavni argument u korist vlasnika spornih kuća bit će činjenica da su vlasti tadašnje države (Austro-Ugarske) čak poticale Murterane da nasipanjem mora stvaraju parcele za gradnju kuća.
Glavni argument u korist vlasnika spornih kuća bit će činjenica da su vlasti tadašnje države (Austro-Ugarske) čak poticale Murterane da nasipanjem mora stvaraju parcele za gradnju kuća. Na taj način željelo se sačuvati oskudne poljoprivredne površine. Istodobno nasipanje plitkog mora u zatvorenoj uvali bilo je jedan od učinkovitih oblika borbe protiv malarije.



Nasljednici kuća koji se sad udružuju da bi tužbom protiv države stekli vlasništvo nad vlastitim kućama, smatraju da su čak i obespravljeni. Naime, pojedini vlasnici kuća koji su pokrenuli postupke u bivšoj socijalističkoj Jugoslaviji uspjeli su se uknjižiti bez većih problema.



Za razliku od svojih susjeda koji žive u kućama kojih je vlasnik država Hrvatska, oni žive u vlastitim kućama i mogu njima slobodno raspolagati.  Prikupljanje dokumentacije potrebne za tužbu protiv Republike Hrvatske još je u tijeku.





Stanko Ferić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:56