Tvorac prve hrvatske strojnice Agram umro nakon saslušanja

NOVI GOLUBOVEC - Mirko Vugrek (80) iz Novog Golubovca, najstariji pritvorenik za kojeg se sumnjalo da je pripadao razbijenom lancu švercera oružja i droge, umro je prekjučer nakon obavijesnog razgovora s policijom, najvjerojatnije od srčanog udara.



Vremešni je oružar uhićen sa svojim sinovima Mirkom i Ivanom, dok treći sin Slavko živi u Sloveniji i navodno nije obuhvaćen istragom. Vugreka je nakon što mu je pozlilo policija odmah prebacila u Opću bolnicu Zabok, no nije mu bilo spasa, neslužbeno doznajemo.



Mirko Vugrek i njegovi sinovi godinama su vodili unosan metalski biznis u velikoj radionici na imanju u Novom Golubovcu, da bi početkom Domovinskog rata stari znalac proizveo i prvu hrvatsku strojnicu, Agram.

Napad gardista

Vugrek je sada odnio u grob i tajnu oružanog napada na svoj posjed 24. studenog 1991., kada je noću petorica naoružanih gardista pokušala opljačkati njegov arsenal oružja. Sud protiv petorice osumnjičenika za razbojništvo, od kojih je neke Vugrek uspio i raniti u oružanom sukobu, trajao je punih 15 godina, a predmet se selio s jednog na drugi sud.    
Prije nekoliko godina počinju kružiti priče da je obitelj Vugrek imetak stekla na ilegalnoj proizvodnji i švercu oružja za mafiju, što se intenziviralo uhićenjima nekih Zagoraca nakon završetka akcije Bumerang.



Tada je slovenska policija, naime, nedvojbeno dokazala da mafijaško oružje, koje se u zemljama Beneluksa dila za drogu, potječe iz Hrvatske, a dio je bio i vojnog porijekla i prepravljano je u zagorskim radionicama. Dodavanjem optičkih ciljnika i manjim preinakama, takvo bi oružje dosezalo trostruko veću cijenu, a na crnom tržištu se nerijetko znao naći i Vugrekov Agram.



Sustavno praćen i istican kao mogući švercer, prije tri godine Vugrek nam je ispričao svoj put od slavljenog tvorca prve hrvatske strojnice do prezrenog osumnjičenika.



- Početkom rata ponudio sam pomoć državi, dolazili su k meni ljudi iz vrha, hvalili strojnicu, da bi kasnije dobili i dozvolu za proizvodnju Češke zbrojovke. Uložili smo 100 tisuća maraka u proizvodnju, da bi nam preko noći oduzeli taj posao, iako smo imali ugovor s MORH-om i dali ga nekima iz Ozlja - rekao je tada Vugrek, objašnjavajući da oružje svaki bolji bravar lako može kopirati i da nitko ne može zaštititi svoj patent, pa tako nije ni on mogao zaštititi Agram.



Ljiljana Pavlina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:10