PROŠIRENA PRAVA MANJINI

U VUKOVARU ĆE ĆIRILICE BITI I VIŠE NEGO PRIJE Srbi dosad nisu mogli dobiti ni jedan dokument na ćirilici. Odsad će moći

 Vlado Kos /CROPIX

Na ulicama Vukovara, gradskim ustanovama, institucijama, tvrtkama... još se neće pojaviti dvojezične, latinično-ćirilične, ploče, jer su tako u ponedjeljak u Gradskom vijeću odlučili HDZ, HKS i HDSSB. No, znači li to i da u Vukovaru nema dvojezičnosti, odnosno da srpski jezik i ćirilično pismo nisu uvedeni u službenu upotrebu u ovom gradu kako bi se moglo zaključiti iz odluke GV-a? Naoko da, no iščitaju li se pažljivo u ponedjeljak donesene odluke, lako se može zaključiti da su HDZ, HKS i HDSSB ipak uveli, točnije povećali razinu dvojezičnosti, odnosno upotrebu ćirilice u Vukovaru.

Doduše djelomično, ali ipak više nego što je dosad bilo. Konkretno, u jednom, dosta važnom, segmentu proširili su opseg prava pripadnicima srpske manjine. Naime, u odnosu na 2009. kada su HDZ i SDSS - iako se nisu stekli zakonski uvjeti, ali im je tada to politički odgovaralo - u Statut ugradili da “pripadnici srpske nacionalne manjine imaju pravo slobodne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma u društvenom i javnom životu, te u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara” - sada je to razrađeno i detaljno napisano.

Izmjenama je pripadnicima srpske nacionalne manjine omogućeno da imaju pravo tražiti i dobiti svaki službeni gradski predmet, propis, akt ili ispravu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Istina, moraju za svaki takav zahtjev platiti 20 kuna takse, no činjenica je da Srbi u Vukovaru dosad nisu mogli u gradskoj upravi dobiti niti jedan dokument na ćirilici. Zanimljivo, dok predstavnici Srba negoduju, jer smatraju da se ne poštuje odluka Ustavnog suda i zakon, nismo čuli predstavnike Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara, što znači da im očito ne smeta ovo, makar i djelomično, povećanje prava Srba na upotrebu jezika i pisma.

To je u svakom slučaju pozitivno s njihove strane, ali je veliko pitanje bi li šutjeli da su i ovako djelomičnu odluku donijeli SDP, HNS... Ne znači to, naravno, da će ovakav Statut dobiti zeleno svjetlo Ministarstva uprave i Ustavnog suda, s obzirom na to da za razliku od naprijed navedenih individualnih prava, ona kolektivna (dvojezičnost na ulicama, gradskim ustanovama...) Srbima nisu omogućena. Ne znači to ni da su ukupno gledano ove izmjene dobre, ni da su Srbi zadovoljni, ali je definitivno da ćirilice nakon ovakvih izmjena Statuta u Vukovaru ima više nego što je dosad bilo. Jer, ona je i dalje na državnim ustanovama i institucijama i tamo će i ostati jer aktualna Vlada nema namjeru skidati dvojezične ploče sa svojih ustanova, a sada je konkretno uvedena i u pismenu korespondenciju u gradskoj upravi.

EK uvjerena da će Hrvatska poštivati prava manjina

ZAGREB - Dvojezični natpisi i manjinski jezici u nadležnosti su država članica EU-a, ali smo uvjereni da će Hrvatska poštivati nacionalne i međunarodne obveze o zaštiti nacionalnim manjina, objavila je u četvrtak Europska komisija (EK).

"Europska komisija uvjerena je da će hrvatske vlasti ispuniti nacionalne i međunarodne obveze, osobito Okvirnu konvenciju Vijeća Europe o zaštiti nacionalnih manjina i Europsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima koje je Hrvatska ratificirala", istaknuo je glasnogovornik EK-a Christian Wigand.

Izvršno tijelo EU-a tako je za Hinu komentiralo izmjene gradskog statuta Vukovara kojima su ukinuti ćirilični natpisi na gradskim ustanovama u tom gradu sa značajnim udjelom srpskog stanovništva.

"Poštivanje jezične i kulturne raznolikosti jedan je od kamena temeljaca EU-a...No, nacionalne jezične politike, uključujući dvojezične ploče, nisu regulirane zakonima EU-a i u nadležnosti su svake zemlje članice", rekao je Wigand.

HDZ-ova većina u vukovarskom gradskom vijeću izglasala je u 17. kolovoza izmjene statuta po kojima do daljnjega nisu predviđeni dvojezični natpisi naziva gradskih ustanova, institucija, ulica i trgova.

Taj je potez izazvao nezadovoljstvo srpske nacionalne manjine i oštre kiritke iz Beograda koji je najavio da će se zbog toga obratiti europskim i međunarodnim institucijama.

Wigand je rekao da je diskriminacija na temelju nacionalne pripadnosti izričito zabranjena Poveljom o temeljnim pravima EU-a koja se primjenjuje kada članice EU-a provode europske zakone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:31