Uhapšena Deša Mlikotin Tomić

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.09.2008. u 12:48

ZAGREB - U sklopu akcije Indeks u 12.30 sati privedena je predsjednica saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Deša Mlikotin Tomić.

- Osjećam se dobro. Ne privode me, nego samo idem vidjeti o čemu se radi. Ne možemo ništa ovdje dok su novinari oko kuće - izjavila je Mlikotin Tomić dok su je policajci izvodili iz njene kuće.

Policija je šefici odbora za sukob interesa pozvonila na vrata 6.30 ujutro. Do podneva su joj pretresali stan.

Operacija Indeks: Uz 21 profesora pala i dva vaterpolista

Policija oduzimala indekse na Prometu

Zapečaćeni kabineti na Ekonomiji

Bajić za Jutarnji: Dobio sam podršku Sveučilišta

Čitatelji portala Jutarnji.hr: Treba im poništiti diplome!Prijavi i ti mito na faksu!


Deša Mlikotin Tomić redoviti je profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, na Katedri za pravo. Od sredine srpnja ove godine, Mlikotin Tomić obnaša i dužnost predsjednice saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Šefica za sukob interesa, a kći joj radi za Sanadera

U Povjerenstvo je izabrana kao vanjski član iz redova uglednih javnih djelatnika. No, Mlikotin Tomić za predsjednicu Povjerenstva nije izabrana konsenzusom svih stranaka u Saboru, već preglasavanjem većine.

Ime Deše Mlikotin Tomić kao buduće šefice Povjerenstva u HDZ-ovim krugovima spominjalo se još u proljeće. Jedan visoki dužnosnik HDZ-a njezin je izbor u neslužbenom razgovoru još početkom svibnja novinarima predstavio kao gotovu stvar, iako se procedura odabira kandidata i izbora predsjednice odvijala u prvoj polovici srpnja.

Zbog spornog način izbora, saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić Povjerenstvo je nazvao "povjerenstvom za poticanje sukoba interesa". Neovisnost i autoritet Deše Mlikotin Tomić dovedeni su nedavno u pitanje i zbog činjenice što je njena kći, Lucija Ana Tomić, od početka lipnja zaposlena u Uredu premijera Ive Sanadera.

Stručnjaci i oporbeni političari upozorili su kako će ta činjenica sigurno utjecati na objektivnost i neovisnost Mlikotin Tomić. U Vladi su rekli kako Deša Mlikotin Tomić nije imala nikakve veze sa zaposlenjem svoje kćeri u Vladi. Deša Mlikotin Tomić od početka 90-ih surađivala je s Vladom na raznim projektima, uključujući i pripreme nekih važnih zakona poput Zakona o zaštiti potrošača.

Od 1995. do 1997. bila je predsjednica Savjeta za zaštitu tržišnog natjecanja, da bi od 1997. do sredine 2000. godine bila ravnateljica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Mlikotin Tomić je diplomirala na zagrebačkom Pravnom fakultetu, a doktorirala je na Pravnom fakultetu u Ljubljani. Na Ekonomskom fakultetu Zagreb radi od 1977. kada je postala asistent. Članica je niza profesionalnih udruženja, a 1999. odlikovana je i Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu RH.

Tko je Deša Mlikotin Tomić


Vanja Nezirović;Nikola Jelić i Ivanka Toma

Izdvajamo