Ukradenim identitetima do petsto tisuća kuna

SPLIT - Splitska je policija danas poslijepodne istražnom sucu privela Ivicu Baričevića (31) iz Drniša, te Marija Vuletića (32) i Deana Škorputa (34) iz Splita koji su u protekla dva mjeseca na temelju krivotvorenih isprava invalida Domovinskog rata podizali kredite, napravivši štetu od oko 500.000 kuna.



Među prijavljenima je i Ivan Rašić (35) iz Stobreča koji je od sredine svibnja u šibenskom pritvoru zbog počinjenja istih kaznenih djela.



Ekipa je uz pomoć još tri zasad nepoznate osobe iz BiH krivotvorila isprave hrvatskih vojnih umirovljenika i invalida za koje su znali da imaju mirovine od pet do osam tisuća kuna pa su s tim ispravama odlazili u banake, gdje su podizali nenamjenske kredite.



U šest navrata podigli su oko 500.000 kuna, a novac su dijelili između sebe. Dio plijena išao je i trojici iz BiH koji su imali svoje uloge u ovoj akciji.



Tako je jednu od važnijih uloga imao izvjesni Ivan iz Ljubuškog koji je preko svojih rodbinskih veza u HZMO-u u Splitu dolazio do podataka o invalidima Domovinskog rata koji imaju velika primanja. Odabrali su žrtve, njih četvoricu iz Splita, Marine, Trilja i Sinja, s tim da su Sinjaninu podigli kredit u Banci splitsko-dalmatinskoj u Trogiru u iznosu od 134.245 kuna, a u drugom navratu 52.635 kuna u Zagrebačkoj banci u Omišu.



Izvjesni Zoran iz Mostara, organizator operacije, kao i Ivan koji je stupio u vezu s Rašićem i Baričevićem, uzimali su najveće provizije. Ivan je tražio od 800 do 1000 KM po krivotvorenoj osobnoj iskaznici.



Baričević tražio 500 eura za svaku krivotvorenu iskaznicu, kao i 15 do 20 posto iznosa realiziranog kredita. Krivotvorene iskaznice su izrađivali preko svog sunarodnjaka Seje iz Sarajeva.



Prvu prijevaru izveo je Ivan Rašić 26. ožujka u Banci splitsko-dalmatinskoj u Splitu, a on je osobno podigao još tri kredita. Jedan kredit je podigao Dean Škorput, a Sejo je kredit podigao u Zagrebačkoj banci u Omišu 14. svibnja. Mario Vuletić je grupu prevaranata prevozio svojim automobilom iz banke u banku, za što je bio adekvatno nagrađen.


Frane Senjanović/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:11