Umro Marko Babić - odlazak heroja s Trpinjske ceste

VUKOVAR - Marko je istinski heroj Domovinskog rata. Za života je postao legenda - govorili su u petak branitelji s Trpinjske ceste. Vijest sa zagrebačke Kliničke bolnice Rebro - da je u 42. godini od posljedica moždanog udara preminuo vukovarski branitelj Marko Babić - stigla je do Vukovara prethodne noći, nekoliko minuta poslije 23 sata.





Iako je imao čin pukovnika HV-a, Marko poslije rata nije htio ići u mirovinu. Njegova je misija bila ponavljati istinu o obrani Vukovara



Željko Čorak i Zoran Sablić

Sljedećeg jutra, na "groblju tenkova" grdosija bivše JNA osvanula je, simbolično, prekrivena crnom zastavom. - Marko je bio prvi, on je "probio led" i gađao tenkove kao da su obične limenke.



Na Trpinjskoj cesti uništio ih je petnaestak, a ta je brojka među najvećima - kaže Mirko Brekalo, vukovarski branitelj i jedan od najbližih suboraca Marka Babića, zapovjednika obrane Trpinjske ceste koja je u paklu Vukovara 1991. godine postala, kako se prisjeća Brekalo, grobljem stotinjak oklopnjaka srpskog agresora.



Taj je Markov suborac, zajedno s mnogim braniteljima Vukovara '91. proveo noć i jutro u kafiću Mustang na Trpinjskoj, preko puta biste jedinog vukovarskog generala, legendarnog zapovjednika obrane '91. Blage Zadre, a telefoni su se "užarili" od poziva koji su stizali iz svih krajeva Hrvatske. Šokirani smrću svojeg suborca i prijatelja, nitko od njih nije danas bio rječit.



- Znali smo da je teško bolestan, no njegova prerana smrt za nas je velik udarac - govori još jedan Markov suborac s Trpinjske ceste, Zoran Sablić.  Dodaje da je Markova ideja bila kako uništavati neprijateljske tenkove. - Pokazao nam je kako se to radi. Smislio je da se tenk pusti da uđe cestom, 50-100 metara u dubinu naših položaja kao u mišolovku, a mi smo bili i s lijeve i desne strane u dvorištima kuća - govori Sablić, dodajući kako je Marko Babić bio skroman i nije se "busao" brojkom uništenih tenkova kojima je agresor od sredine rujna 1991. godine gotovo do zadnjih dana vukovarske bitke napadao taj dio grada.



Brekalo kaže kako mu je Marko bio ne samo zapovjednik, već kao tada 19-godišnjem mladiću, i uzor zbog svoje hrabrosti. - Nismo znali ni kako se rukuje protuoklopnim oružjem, a i bilo ga je malo, s tri-četiri "cijevi" držala se Trpinjska cesta.



Postao je zapovjednikom nakon pogibije Blage Zadre kojem je bio jedan od najbližih suboraca - kaže Brekalo, dodajući kako je Marko sa skupinom branitelja iz okupiranog Vukovara izašao u proboju.



- Iako s činom pukovnika HV-a, Marko poslije rata nije htio ići u mirovinu. Njegova je misija bila stalno ponavljati istinu o obrani Vukovara, htio je da cijela Hrvatska zna, kako je govorio, istinu i samo istinu. Imao je u sebi i drskosti za one koji danas pričaju, a '91. nisu bili u Vukovaru.



 A u zadnje vrijeme zahvatila ga je plima dobrih djela pa je stalno pomagao braniteljima - dodaje Zoran Sablić govoreći kako se Marko '91. iz Njemačke vratio braniti svoj grad i ulicu u kojoj je odrastao. Obojica se prisjećaju i kako ih je u danima opsade Vukovara "držalo" to što su se znali šaliti jer drukčije se ne bi mogli nositi s ratom i smrti.



Govore i o velikom Markovu projektu dokumentarnog serijala "Heroji Vukovara" na kojem je radio kao producent i dijelom scenarist. Bio je jedan od rijetkih koji je mogao okupiti vukovarske branitelje i bez njega serijal ne bi bilo moguće napraviti. Smatrao je to prevažnim projektom u koji je uključeno 300 sudionika bitke za Vukovar i inzistirao na istini. Užasno mi je što nije dočekao emitiranje barem prvih deset epizoda - rekao je producent serijala Dominik Galić.



Obitelj, suborci i prijatelji oprostit će se od pukovnika HV-a Marka Babića u ponedjeljak u 14 sati na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.







Sanja Butigan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:36