Uspornik, smećnjak, raskružje, svemrežje i sučelište u finalu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 08.05.2007. u 17:25

OSIJEK - Između više od 500 riječi koje su pristigle na natječaj časopisa Jezik za najbolje nove hrvatske riječi, posebno povjerenstvo u samu završnicu izabralo je njih devet od kojih će idućeg mjeseca biti proglašene tri najbolje.

To su redom: uspornik (ležeći policajac), smećnjak (kontejner za smeće), raskružje (kružni tok prometa ili rotor), svemrežje (internet), hrvatistika (croatistika), zatim istinomjer (poligraf), pržilo (friteza), sučelište (engl. talk show) te skrbnina (izraz za ono što se plaća za skrb, npr. alimentacija).

Podsjetimo, natječaj je proteklih tjedana izazvao niz kontroverzi i kritika u medijima na račun jezičnog purizma Jezika te "pokušaja uvođenja novih riječi na silu".

- U najuži su krug ušle riječi kongresnik (kongresmen), nizanka (serija) i pojavnica (token), ali one se već nalaze u nekim rječnicima pa nisu bile mogle biti nagrađene - otkrila nam je Sanda Ham, glavna i odgovorna urednica Jezika.

Nije se željela izjašnjavati o favoritima, no naglasila je da će konačni rezultati, odnosno tri prvoplasirane riječi biti objavljene u lipanjskom broju Jezika.

Svečana dodjela nagrade, koja nosi ime pakračkog liječnika dr. Ivana Šretera, održat će se također u lipnju u Pakracu. Autori triju najbolje riječi bit će nagrađeni novčano: s 3000, 2000 i 1000 kuna.


T. Levak

Izdvajamo