Vir: Po novim kriterijima oko tisuću kuća nema uvjete za legalizaciju

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.04.2006. u 18:26

VIR - U općinskim prostorijama Vira danas je izložen prijedlog izmijenjenog Prostornog plana usklađenog s Uredbom o zaštiti priobalja koji je izazvao velik interes, ali i negodovanje Virana i vlasnika kuća koji su odmah počeli s pisanjem primjedbi.

Svi su tražili po Planu, a neki čak i fotografirali, nalazi li im se kuća u plavoj zoni - koja je uredbom postala negrađevinska - ili u žutoj, građevinskoj zoni. U plavo je obojen najveći dio naselja Straža, Velike Slatine, dio Prezide i dio Torova. Prijedlog Plana nije dobar jer se uredba o zaštiti 70 metara priobalnog dijela ne poštuje jednako na južnoj i na sjevernoj strani otoka. Zato je Uvala Velika Slatina izuzeta iz Uredbe ili Punta Kozjaka, rekla je Nada Kaić iz Zagreba.

Viranin Marjan Radović, koji se nakon 40 godina provednih u Sloveniji vraća na rodni otok gdje je sagradio kuću, bio je neugodno iznenađen kada je proučio Plan: - Kuća koja zauzima 600 metara četvornih ušla je u građevinsku zonu, a moje zemljište od 1100 metara četvornih koje se prostire ispred kuće prema Planu više nije građevinsko. On će također uputiti primjedbu izrađivaču, Zavodu za urbanizam u Zadru.

- Nejasno mi je po kojim se kriterijima radio ovaj plan - pita Petar Fabijanović iz Zadra, koji je vikendicu sagradio na granici od 70 metara u uvali Prezida. Ta ga granica, kaže, muči jer su, u istom nizu gdje je i njegova kuća neki dobili građevinsku dozvolu, a neki rješenje za rušenje.

Po kriterijima koje određuje prijedlog PP-a Vira, oko 1000 kuća nema uvjete za legalizaciju, tvrdi načelnik općine Vir Kristijan Kapović.  

• veličina parcele: od 500 do 800 metra četvornih, ovisno o naseljima

• obiteljska kuća može biti samo na jednoj parceli i imati najviše dva stana

• udaljenost od susjedne parcele mora biti pola hektara

• više obiteljskih kuća može imati najviše 4 stana

• koeficijent izgrađenosti je 0,30 posto na građevinskoj parceli

Kriteriji za legalizaciju prema predloženom PP-u Vira


Dijana Mijatović

Izdvajamo