Višestruki ubojica s Golog otoka opet ubio

PULA - Branko Markovac (57), višestruki ubojica, silovatelj i predvodnik pobune u lepoglavskoj kaznionici 1991. godine, uhićen je danas u Puli zbog sumnje da je u središtu grada, u hotelu u Flacijusovoj ulici, udarcima čekićem danas ubio Antona Graša (56) iz Osijeka.



Žrtva i osumnjičeni su se poznavali, a policija je brzo otkrila osumnjičenog koji ima debeli zatvorski dosje. Markovac je praktički još kao maloljetnik počeo kriminalnu karijeru, dospio je na Goli otok, gdje je u svađi smrtno ubo jednog zatvorenika.



Kad je 1991. kao jedan od organizatora pobune prepričavao svoju zatvorsku sudbinu, govorio je da je u zatvor otišao kao dječak, a izaći će kao djed. No, novinarima, među kojima je bio i jedan od autora ovoga teksta, ostalo je u sjećanju i pričanje zatvorskih čuvara kako je Markovac, zatvorenik izuzetno korpulentne građe, dok je išao na dopust iz zatvora silovao maloljetnu djevojku u vlaku na povratku kući. Zatvorsku kaznu za dvostruko ubojstvo odslužio je do kraja.



Motivi ubojstva se tek trebaju ustanoviti. Prema riječima istražnog suca Županijskog suda u Puli, Svetislava Vujića, muškarac je zadobio teške ozljede glave, zbog čega je i preminuo. Na mjestu ubojstva pronađeno je oruđe kojim je ovo ubojstvo, koje je potreslo Pulu, a dogodilo se u neposrednoj blizini ulaza u brodogradilište Uljanik, u vrlo frekventnoj ulici, počinjeno. Kako smo neslužbeno doznali, žrtva je ubijena s više udaraca čekićem.



Tijelo ubijenog muškarca jutros oko 7 sati između miješalice za beton i palete s vrećama cementa pronašao je radnik poduzeća Coden, investitora gradnje hotela koji se nalazi u sklopu poznate pulske kavane Ogledala. - Izvidi se još provode - rekao je istražni sudac Svetislav Vujić.



Pretpostavlja da se ubojstvo dogodilo kasno u noći ili pred zoru. Ništa se danas nije moglo saznati ni od investitora, odnosno vlasnika kavane Ogledala i budućeg hotela, Denisa Vujovića, koji se nije javaljao ni na jedan poznati i prijavljeni broj telefona. 

Silvana Fable;Dušan Miljuš
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:32