'Voljela bih da sam Hrvatsku učinila još ponosnijom'

PEKING - "Danas nisam osvojila zlato, ali imam dovoljno vremena da poberem sva zlata. Bila sam i tužna i sretna, te nakraju u potpunosti stajem iza ovog srebra jer sam ga zaslužila svojim pobjedama tijekom cijele sezone", rekla je Blanka Vlašić na slavlju u Hrvatskoj kući u Zhaolongu priređenom u čast njezina olimpijskoga srebra.



Vlašić je sa nizom od 34. uzastopne pobjede došla u Peking, ali je do zlata došla Belgijanka Tia Hellebaut skočivši iz prvog pokušaja visinu od 2.05 metara, koliko je imala i Splićanka, ali iz drugog pokušaja.



"Zamalo sam zaplakala od sreće kad sam vidila prve komentare koje su pozitivni i kad su me počeli zvati ljudi iz Hrvatske. Voljela bi da sam Hrvatsku mogla učiniti još ponosnijom, bitno mi je što misle. Nisam nesretna, bit će još prilika, dostojanstveno sam čestitala Hellebaut, kojoj ništa ne osporavam, zasluženo je osvojila zlato. Ona je prvo bila ozlijeđena, potom se pripremala i potpuno se povukla i nigdje nije skakala, za razliku od mene koja želim skakati što više ako sam zdrava. Od Atene pričam samo o Pekingu, bilo je teško živjeti s tim i zato je ponekad je bilo teško živjeti sa mnom", kazala je Blanka.



Blankin otac Joško Vlašić rekao je kako je današnje natjecanje bilo prevrtljivo, te da je imao dojam da je počinjalo i okončavalo se po nekoliko puta.



"Blanka je pokazala veliku hrabrost i dostojanstvenost nakon jednog teškog natjecanja koje je trajalo skoro dvaput duže od uobičajenog. To je sport, izgubila je od protivnice koju je poljubila sreća i koja Blanku ne bi dobila u narednih 100 natjecanja. Ako Hellebaut ima srce sedmobojke, onda u mojoj Blanki kuca srce desetobojca", kazao je Joško Vlašić.



Trener Bojan Marinović rekao je da je presretan srebrom, a pogotovu rezultatom.



"Blanka je u Pekingu preskočila 205 centimetara, iako je imala ogroman pritisak kao veliki favorit, pritisak koje nije imala nijedna druga sportašica na Igrama i bilo joj je jako teško. Imala je niz od sedam visina preskočenih iz prve do kobnih 205, koju je preskočila iz druge i drago mi je što dakle ima kontinuitet preskakanja sjajnih visina na velikim natjecanjima. Što da kažem, ovo je jedini puta da je za srebro na na Olimpijskim igrama bilo potrebno 205", kazao je Blankin trener.



Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša još je u petak najavio da u subotu u Hrvatsku kuću dolazi Blanka sa medaljom.



"Kada je bila proslava medalje Sandre Šarić kazao sam da sutra u kuću dolazi Velika Dama hrvatskog sporta. Blanka je danas bila toliko dominantna, a zlato će sigurno uzeti na sljedećim Igrama u Londonu. Svakako smo ponosni što ovdje u Pekingu imamo toliko sjajnih sportašica, koje su, uz to što osvajaju medalje, nadasve i lijepe", kazao je predsjednik HOO-a.



Srebrnu medalju Blanki Vlašić je dodijelio član MOO-a Antun Vrdoljak.



"Rekao sam joj da ću je zadaviti, ako se slučajno rasplače i rastuži. Blanka je osvojila prvu hrvatsku atletsku medalju na najuspješnijim Igrama u povijesti za hrvatski sport, a mi Hrvati ne pokazujemo radost. Sretan sa što sam Blanki dodijelio srebro, bilo bi mi puno draže da je zlato, ali to je sport. Mislim da ove godine neće biti dvojbe tko je najbolji trenerski dvojac u Hrvatskoj", kazao je Antun Vrdoljak.



Blanka se, unatoč činjenici da rano ujutro putuje za Split, zadržala do ranih jutarnjih sati, a s posebnim zadovoljstvom je prva probala tortu koju su joj spremili vrijedni kuhari iz Podravke.(H)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:10