Za 50.000 kuna ime i grb na crkvenom zvonu

MARIJA BISTRICA - Inovativan marketinški pristup, barem kada je riječ o crkvenim pitanjima, ima župnik Nacionalnog svetišta Majke Božje u Mariji Bistrici vlč. Zlatko Koren kako bi namaknuo novac potreban za ugradnju 23 zvona u jedinstven instrument - zvonosvir. Naime, on je hrvatskim gradovima i županijama poslao doslovce marketinšku ponudu.



Uplati li jedinica lokalne samouprave 50.000 kuna, njezino ime bit će upisano na jedno od osam najvećih zvona, ali i na velikoj brončanoj ploči u podnožju zvonika, a na zvonu će biti i u reljefu izrađen grb grada/županije.



Za upola manji iznos Koren je predvidio upisivanje imena županije ili grada na jednom od 15 preostalih zvona te na brončanoj ploči u podnožju, dok će za 15 tisuća doniranih kuna županija ili grad koji donira sredstva dobiti "samo" ime na ploči u podnožju. Iako su se i dosad za crkvena zvona prikupljale donacije, ovakav pristup "crkvenom marketingu" svakako je neuobičajen.



Zvonosvir je jedinstven instrument koji pomoću 23 zvona proizvodi milozvučne melodije, a velečasni Koren prvi ga je put vidio u jednom irskom svetištu. Takav instrument, kada prosvira tijekom sljedećeg ljeta, bit će jedini u Hrvatskoj.



- Oduševio me kada sam ga vidio, jer simbolikom sklada malih i velikih postiže prekrasne zvukove, pravo milozvučje. Bit će to zvona hrvatske slobode - kaže velečasni Koren, koji je svojim marketingom zasad prikupio 315 tisuća kuna, što je dovoljno za deset zvona



Najviše su, po 50 tisuća kuna, zasad izdvojili Grad Zagreb, Krapinsko-zagorska županija i Split, a danas je i Zagrebačka županija odobrila na sjednici Poglavarstva 50 tisuća kuna. Dosad je na taj način prikupljeno 315 tisuća kuna, a ukupno je za 23 zvona potrebno nešto manje od 70 tisuća eura. Jednako toliko bit će potrebno i za samu konstrukciju zvonosvira.



- Nadam se da bismo prvi dio zvona mogli blagosloviti oko 13. srpnja, svečanosti Majke Božje Bistričke - kaže vlč. Koren.



Tomislav Kukec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:08