Zagrebački informatičar postao kozar na Prviću

PRVIĆ LUKA - Osnivanjem stada od 120 koza mladi informatičar iz Zagreba Zoran Štambuk nije samo nakon dugo vremena obnovio stočarstvo u tom mjestu i na cijelom otoku, nego je u Prvić Luci otvorio prva dva proizvodna radna mjesta nakon više od 50 godina.



Posljednja su bila u Tvornici sardina koja je prestala raditi 1954. godine. Zahvaljujući Štambukovu stadu, šale se mještani, u Prviću sada ima više koza nego stanovnika!



Već to što se odlučio iz Zagreba sa strukom koja je danas tražena preseliti na opustjeli Prvić svjedoči da je Zoran osebujna ličnost. U Prvić Luku došao je prije tri godine sa suprugom kako bi vodio tamošnji privatni hotel Maestral. Na tom se radnome mjestu kratko zadržao. Supruga je nastavila raditi u hotelu, a on se okrenuo stočarstvu, za sada kaže samo kao hobi.



- Kupili smo zemlju i osnovali stado, bez ikakvih kredita, sve svojim novcem. Namjeravamo se baviti maslinarstvom i stočarstvom. Ja sam podrijetlom Hvaranin, tako da imam otočne gene pa mi život na otoku ne pada teško. Mirniji je i ljepši - kaže Zoran.



Njegov uzgoj koza za sada je u eksperimentalnoj fazi, a stado naziva hobi stadom. No, namjere su mu ozbiljne. Nedavno je počeo proizvoditi i prvi prvićki kozji sir škripavac i fetu.



- Namjera mi je otvoriti mljekaru i proizvoditi sir koji bi zbog blizine uzgoja i mljekare nastajao bez pasterizacije mlijeka. Mislim da bih na taj način motivirao i druge mještane da se okrenu uzgoju koza jer bi imali osiguran otkup mlijeka. Namjeravamo odrediti 26 različitih lokacija za ispašu, tako da bi koze uvijek imale što brstiti - objašnjava Štambuk. Njegov projekt podržala je i nedavno osnovana Poljoprivredna zadruga "Faust Vrančić" iz Prvić Luke, a uskoro zaposliti još dvoje radnika.




Diana Ferić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 20:03