Znanost: Horoskop ne otkriva karakter

ZAGREB - Zaključke na temelju horoskopskog znaka možete prestati koristiti za procjenu nečijeg karaktera, savjetuje znanost.



Posljednja studija, naime, otkriva da između individualnih karakteristika i horoskopskog znaka ne postoji nikakva veza te da su horoskopi samo oblik zabave. 



- Trenutno znanstveno stajalište, s poštovanjem prema horoskopskim znakovima, jasno je i glasi da u tim znakovima nema nimalo istine. To nužno ne znači da je cijela astrologija neistinita nego da je neovisni utjecaj znakova vjerojatno irelevantan. Prema znanstvenom stajalištu, više istine ima u stripovima nego u tjednom horoskopu - kaže Peter Hartmann, voditelj studije koja će biti objavljena u magazinu Personality and Individual Differences. 



Hartmann i njegovi kolege u istraživanju su koristili kompjutorsku analizu i statističke metode kako bi proučili moguću astrološku vezu kod 15 tisuća pojedinaca. Prvi dio istraživanja je onaj pod nazivom "Vijetnamsko iskustvo", a prikupljane su informacije o inteligenciji, osobnosti i datumu rođenja muških ratnih veterana. Drugi se pak dio odnosi na nacionalnu studiju iz 1979. godine koja je uključivala iste podatke za muškarce i žene u dobi između 15. i 24. godine.

Sporna inteligencija



Znanstvenici nisu uspjeli pronaći povezanost između vremena i datuma rođenja i osobina nekog pojedinca. Doduše, utvrdili su da su ispitanici rođeni između srpnja i prosinca nešto inteligentniji od onih rođenih između siječnja i lipnja. To je otkriće u suprotnosti sa studijom iz 1979. godine, kad je rezultat bio obrnut i inteligentniji su bili rođeni između siječnja i lipnja.



Posljednje istraživanje poziva se i na još jednu prijašnju studiju koja je najviše, uvjetno rečeno, uzdrmala astrološku scenu. Riječ je o istraživanju australskog znanstvenika i bivšeg astrologa, Geoffreyja Deana, koji je isti zaključak donio na temelju detaljne analize dvije tisuće ljudi. Cijeli projekt je, naime, započeo još 1958. godine, kad je odabran spomenuti broj beba rođenih u što sličnije i bliže vrijeme.



Polazna postavka znanosti je bila da bi u astrološkom smislu ispitanici trebali imati slične živote. Ispitanici su redovito kontrolirani desetljećima i nisu utvrđene nikakve sličnosti, a u obzir je uzeto više od stotinu parametara. Konkretno, među ostalim je promatran bračni status, uspjeh na poslu ili pak sportske sposobnosti "vremenskih blizanaca". I, sličnosti nema.



Rezultat istraživanja Igor Ognjenović, astrolog, inače profesor matematike, komentira riječima da je "problem što astrologija sama po sebi nije znanost i da ju se ne može verificirati, ali niti oduzeti vrijednost bilo kakvim statističkim metodama istraživanja". Što se tiče dnevnih horoskopa i njihove vjerodostojnosti, Ognjenović se slaže sa znanošću i objašnjava da je "klasifikacija na 12 tipova ljudi vrlo labilna i zasigurno nije osnova ozbiljnijeg bavljenja astrologijom nego je vezana uz dnevne, tjedne horoskope koji su određeni oblik zabave".



- Procjenjivati astrologiju na osnovi 12 znakova i preko toga je testirati, isto je kao testirati psihologiju preko testova u novinama - kaže Ognjenović, inače i predavač tečaja astrologije na zagrebačkom Otvorenom učilištu te stručni suradnik Astro magazina.

Zabava uz kavu



Ipak, kako god shvaćali dnevnu poruku zvijezda iz novina, većina će ipak gotovo svakodnevno provjeriti svoj horoskop. Jedna od njih je i Sandra Bagarić, koja kaže da horoskop voli pročitati uz kavu i da je to zabavlja.



- Uopće ne pristupam tome fatalistički, ali mi je postalo navika. Onako usput pročitam, ali sve je to čista igra - kaže simpatična Sandra koja je u svom horoskopskom znaku Ovna prepoznala tvrdoglavost i brzopletost.



Njezino mišljenje dijeli i poznata Lavica, Stefany Hohnjec, ali ističe da "nipošto ne vjeruje onome što pročita". No, zato Vodenjak Damir Kajin horoskop neće ni pogledati.



Ivana Rimac
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:19