VRIJEDI VIŠE OD ZLATA!

CIJENA PALADIJA KOJI SE KORISTI U KATALIZATORIMA LETI U NEBO: u posljednjih 6 mjeseci vrijednost porasla za 50 posto, a očekuje se i daljnji rast!

 
 The Allstate Blog

Cijena paladija, jednog od plemenitih metala koji je trenutno najtraženiji u autoindustriji, budući da ga se primjenjuje u katalizatorima koji reguliraju razinu ispušnih plinova automobila, iz dana u dan raste.

Paladijski katalizatori koriste se kod benzinaca koji su sve popularniji, a uz sve strože norme proizvođačima ovo predstavlja neizostavnu stavku prilikom proizvodnje automobila.

Uz to, trenutno je vidljiv veliki rast potražnje iz Kine budući da se zbog novih propisa nova vozila moraju imati katalizatore s 30 posto više paladija nego prije, prenosi Reuters. Kada sve to stavimo na papir – jasno je kako cijena paladija vrtoglavo raste.

Cijena unce danas stoji 2270 dolara, a u zadnjih mjesec dana zabilježen je rast od 20 posto. Ako gledamo unazad 6 mjeseci, cijena je rasla za čak 50 posto!

www.kitco.com

Osim što će zadavati glavobolje proizvođačima koji će skuplje plaćati katalizatore, slična sudbina čeka i sve one koji moraju mijenjati katalizator. Uz to, ne miruju ni lopovi koji upravo zbog Paladija kradu katalizatore, o čemu smo već pisali.

Čini se da će, s obzirom na trenutno stanje, cijena i dalje rasti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:10