AKTUALNO

DOGODINE STIŽE ZAMJENA ZA NISSAN 370Z Izgledom će sličiti na čuveni 240Z Fairlady, a cijenom bi trebao dotući glavnog konkurenta Toyotu Supru!

 
 Render Le Yang Bai Fairlady 480Z

Nissan definitivno priprema novi sportski coupe s mitskom oznakom Z, no o njemu se još malo toga zna, tek da se može očekivati predstavljanje iduće godine. Evo i što je sve zasad poznato o nadolazećem suparniku Toyote Supre...

Novi je model nakon punih 11 godina prema planovima trebao napokon zamijeniti postojeći 370Z (predstavljen je bio još 2009. godine), no sada prije svega, treba spomenuti trenutnu krizu u Nissanu izazvanu pandemijom COVID -19 zbog čega će kompanija idući tjedan 28. svibnja, objaviti globalni plan preokreta.

Plan je to koji će navodno uključivati ​​odustajanje od ponude sportskih automobila iz njihove europske ponude modela. No, o tom - potom...

Rende: Le Yang Bai Fairlady 480Z

Do sada, najpouzdanija izvješća govore kao će Nissanovi dizajneri inspiraciju za novi Z model crpiti iz izvornog 240Z modela, što bi trebalo značiti da bismo trebali očekivati ​​bitno zavodljivijeg nasljednika aktualnog 370Z-a.

To znači da se i dosadašnji koncept coupea s dugim prednjim krajem s motorom sprijeda, tijesna kabina za dvoje te kratak zadak uz stražnji pogon neće mijenjati.

U posljednje vrijeme ima puno nagađanja i o cijeni novog Z modela, a iz nekih izvora dolazi informacija kako bi mogao stajati oko 40.000 dolara u SAD i navodno oko 30.000 dolara ako u Nissanu ispod poklopca odluče ubaciti turbo 4-cilindraš, što je bitno povoljnije od direktnog konkurenta Toyote Supre.

Render Le Yang Bai Fairlady 480Z

Nissan će za novi Z model koristiti dorađenu FR platformu, a neke informacije nagovještavaju da će novi Nissanov sportaš dijeliti osnovu s idućim generacijom coupea Infinitija Q60.

Po pitanju pogona, odabir twin-turbo 3,0-litrenog V6 motora iz Infinitija zvuči upravo kako i treba za jedan Z model, a da bi to doista moglo biti tako upućuju snimke maskiranog 370Z modela s Nürburgringa s dodatnim otvorima za hlađenje na prednjem kraju što upućuje na to da je u "muli" vrlo vjerojatno taj twin-turbo stroj.

Carscoops

Iduća generacija mogla bi se zvati Nissan 400Z. Modeli Z uvijek su bili imenovani u skladu s obujmom njihova motora, pa 400Z podrazumijeva 4,0-litarsku verziju twin-turbo V6 stroja osim ako u Nissanu nisu odlučili prekinuti tradiciju i tako nazvati budući Z s 3,0-turbo motorom.

Na koncu, ostaje za vidjeti kakva će biti sudbina novog Z modela s obzirom na situaciju s korona virusom što je kao i brojne druge proizvođače i Nissan nagnalo da dobro protresu ranije donesene planove...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:07