NOVA GRADSKA MOBILNOST

FOTO, VIDEO: GRADSKI GENIJALAC Citroen AMI je jeftini elektro četverocikl kao stvoren za gradske gužve, a mogu ga voziti i 14-godišnjaci

 
 Citroen

Veliki europski gradovi iz dana u dan imaju sve više vozila, a manje prostora. To rezultira nesnosnim gužvama i manjkom parkirnih mjesta te se stvaraju brojni problemi.

Japanska vlada još je davnih dana riješila problem zakrčenosti gradova uvevši tzv. kei automobile, ali u Europi takve trendove jedino pokušavaju uvesti proizvođači vozila koji su svjesni sve gore situacije.

Tako je Citroen nedavno predstavio Ami, koji tehnički nije pravi automobil. Isto kao Renaultov Twizzy, Ami je klasificiran kao motorizirani četverocikl, a namijenjen je smanjenju gužvi i stvaranju pristupačnijeg prijevoza.

Za razliku od Twizzyja, Ami je malo veći i širi, a ima i zatvorenu kabinu. Francuski proizvođač napravio ga je za dvije osobe sjedalima jedno pokraj drugog, iako je suvozačevo sjedalo povučeno malo unazad. Pokreće ga elektromotor, a snaga stiže iz baterije od 5,5 kWh.

S obzirom na kapacitet baterije, Amijev doseg je 70 kilometara i može postići maksimalnu brzinu 45 km/h.

Takve performanse možda nisu očaravajuće, ali bi se vozilima poput Amija znatno rasteretio gradski promet i parkirališta.

Također, s obzirom na klasifikaciju vozila, ovaj Citroen bi mogli voziti čak i 14-godišnjaci jer je za upravljanje potrebna samo AM kategorija vozačke dozvole.

Cijene za hrvatsko tržište još uvijek nisu poznate, ali u Francuskoj će Ami koštati tek šest tisuća eura (oko 45 tisuća kuna).

Francuzi također nude i različite opcije car sharing-a s ovim malim vozilom pa je ono svima poprilično prihvatljivo.

Može se plaćati po korištenoj vožnji s tek dvije kune po kilometru ili uz mjesečni najam za samo 150 kn po mjesecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 18:43