PREDSTAVLJANJE U ŠVICARSKOJ

FOTO, VIDEO: HRVATSKI HIPER-AUTO ŽENEVU BACIO U TRANS Rimac C_Two s 1914 KS do 100 km/h stiže za 1,9 sekundi, a rezerviran je za 150 sretnika!

Ekstremno snažan Rimčev električni hiper-automobil nudi zastrašujuće performanse i user friendly korisničku tehnologiju, a u stanju je prijeći do 650 kilometara s jednim punjenjem baterije (prema NEDC ciklusu). Planirana proizvodnja je 150 primjeraka, a svaki će stajati prema informacijama koje su se mogle čuti na salonu 1,7 milijuna eura
 Hrvoje Tomić

Hrvoje Tomić

Na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi upravo je predstavljen Rimac C_Two, neviđeno snažan električni hiper-automobil iz Svete Nedelje goleme snage, krcat najnaprednijom tehnologijom. O neviđenom interesu medija i struke svjedoči gomila koja se u 14:30 skupila na izložbenom prostoru Rimca kako bi upoznala elektro jurilicu od gotovo 2000 konja kakvu svijet dosad još nije vidio.

Two Cellos su zabavljali prisutne uoči premijere u Ženevi
Hrvoje Tomić
Two Cellos su zabavljali prisutne uoči premijere u Ženevi

Podsjetimo, Rimčev model Concept One koji poznajemo od 2013. imao je 1088 konjskih snaga, dok trenutno najbrži serijski hiper-automobil pokretan fosilnim gorivima Bugatti Chiron raspolaže s 1500 KS. Nakon predstavljanja Rimčevog C_Two jasno je kako od Chirona ima čak 414 konja više i kako je na Rimčevom izložbenom prostoru predstavljeno nešto doista nesvakidašnje u automobilskom svijetu. No, ekstremna izlazna snaga nije jedini adut kojim C_Two raspolaže.

Ovaj električni bolid koji se potpuno prilagođava korisniku, od same skice do gotovog proizvoda nastao je u Svetoj Nedelji, ima monocoque okvir, krov, panele karoserije i stražnji podokvir za smještaj integriranog paketa baterija izrađene od ultralakih i čvrstih karbonskih vlakana, dok su zone uvijanja pri sudaru izvedene od aluminija.

Ovjes s elektronski prilagodljivim amortizerima osigurava ugodnu vožnju, dok je na svakom kotaču smješten po jedan elektromotor. Uz tehnologiju R-AWTV torque-vectoring moguće je silnu snagu prenijeti na kotače, dok se za kočenje brinu keramičke kočnice Brembo (promjer 390 mm) sa šesteroklipnim kliještima na svim kotačima. Naravno i gume koje je izradio Pirelli su specijalno dizajnirane za postizanje najveće brzine od 412 km/h, kao i ubrzanje do 100 km/h za 1,9 sekundi. Iz Rimca obećavaju doseg od 650 kilometara s jednim punjenjem paketa litij-nikal-manganovih baterija prema NEDC ciklusu, a 80 posto baterije u stanju se napuniti za manje od 30 minuta. Poseban sustav hlađenja pak osigurava dva puna kruga na zloglasnom Nürburgringu pod punim opterećenjem.

Rimac C_Two osmišljen je i da vozaču pruži neponovljivo iskustvo korištenja s On-board AI tehnologijom s kojom je C-Two najpametniji i najpoveziviji automobil na svijetu. Automobil raspolaže s 8 kamera, 6 radara i 12 ultrasoničnih senzora, dok tradicionalan ključ zamjenjuje sustav prepoznavanja lica vozača. Usto, ugrađen je program s kojim je dostupna četvrta razina autonomne vožnje. Tri TFT digitalna zaslona visoke rezolucije pružaju pogled na sve podatke poput telemetrije u realno vremenu, a tu su i tri zakretna aluminijska prekidača, dok su sustavi aktivne sigurnosti na najvišoj mogućoj razini. Po svemu viđenom u Ženevi, ekipa iz Svete Nedjelje je ponovo odradila sjajan posao i visoko postavila letvicu u svijetu električnih hiper-sportaša! Kapa dolje.

PODACI Rimac C_Two

Najveća brzina - 412 km/h

Ubrzanje od 0 do 100 km/h - 1.97 sekundi

Ubrzanje od 0 do 160 km/h

Ubrzanje od 0 do 300 km/h - 11,8 sekundi

Snaga - 1408 kW / 1914 KS

Najveći okretni moment - 2300 Nm

Doseg - 650 km (NEDC)

Punjenje - trofazni 22 kw, 250 kw za brzo punjenje

Omjer snage i mase - 0,9 KS/kg

Raspored masa sprijeda straga - 48/52 posto

Baterija litij-nikal-mangan sa 6960 ćelija

Kapacitet - 120 kWh

Snaga - 1.4 MW

Dimenzije - d/š/v 4750/1986/1208 mm

Međuosovinski razmak - 2745 mm

Masa - 1950 kg

Planirana proizvodnja - 150

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:30