PREMIJERA

FOTO, VIDEO: OVO JE NAJLUKSUZNIJI AUTOMOBIL NA SVIJETU Rolls-Royce pokazao novi Phantom

Golema krstarica koja se tradicionalno izrađuje ručno u engleskom Goodwoodu nudi najudobniju i najtišu vožnju za putnike na svijetu s najvećom mogućom razinom luksuza, kvalitetom ugrađenih materijala i razinom izrade dok je ispod prednjeg poklopca ugrađen novi 6,75-litreni V12 twin-turbo benzinac snage 571 KS i 900 Nm najvećeg okretnog momenta

Kad Rolls-Royce predstavi novi model tada je to čin posebno vrijedan pažnje automobilističke javnosti zbog činjenice što je riječ o najprestižnijem modelu u ponudi - Phantomu. Prethodnika sedme generacije Rolls-Royce je zadržao na tržištu punih 13 godina, od 2003. godine kada je krenula prodaja s prestankom proizvodnje prošle godine. Dovoljno je to bilo vremena za temeljitu pripremu nasljednika za kojeg u Rolls-Royceu tvrde kako sada nudi nedoživljenu razinu aristokratskog nastupa, luksuza i diskretne elegancije. Za Phantom VIII osigurana je potpuno nova platforma s aluminijskim okvirom koja je 30 posto čvršća nego kod prethodnog modela te vrlo prilagodljiva za razne ukupne mase i snage motora s obzirom na to da će poslužiti kao osnova i za sljedeće generacije Ghosta, Wraitha i Dawna kao i prvog SUV marke - modela Cullinan.

Foto: Rolls-Royce

Po pitanju izgleda forma prethodnika je zadržana, prednji kraj je masivan sada s još većom kromiranom rešetkom hladnjaka poviše kojeg je smješten znak Spirit of Ecstasy. Prednji farovi sad su zaobljeniji a nude lasersku tehnologiju, trenutno najnapredniju na svijetu čiji snop prekriva čak 600 metara ceste ispred vozila. Puno kroma oko stakala je i sada obavezan detalj, a riječ je o najvećem jednodijelnom komadu ručno poliranog kroma u autoindustriji. Sa zaobljenije stiliziranim, karakterističnim stražnjim krajem i naplacima od čak 22 cola cjelina je savršeno zaokružena. Unutrašnjost u koju se ulazi otvaranjem stražnjih vrata u "kontra smjeru" kao i do sada nudi neviđen luksuz ukomponiran s najvišom razinom dostupne tehnologije za sigurnost i udobnost.

Samo po pitanju stražnjih sjedala Rolls-Royce za Phantom nudi sedam različitih varijanti sjedenja od dva odvojena sjedala razdijeljena fiksiranom konzolom između, do ležećih kao na "first class" avionskom letu. Kokpit je kombinacija tradicionalnog uređenja s karakterističnim masivnom prekidačima kombinirana s 12,3 inčnim ekranom multimedije i puno panela od pravog drveta, a lista doplata i varijanti uređenja je gotovo je beskrajna. U Rolls-Royceu također tvrde da je novi Phantom najtiši automobil na svijetu za putnike zahvaljujući 130 kilograma ugrađene zvučne izolacije, velikih lijevanih aluminijskih spojeva te svim staklima debljine 6 milimetara. Usto tvrtka je također dodala i jedinstvene "Silent-Seal" gume koje imaju sloj pjene koji se nalazi unutar njih što smanjuje buku kotrljanja za 9 decibela. U finalu, novi Phantom osme generacije deset je posto tiši od prethodnika pri brzini vožnje od 100 km/h. S druge strane, ispod poklopca je ugrađena prava neman - potpuno novi 6,75-litreni V12 twin-turbo benzinac snage 571 KS i 900 Nm najvećeg okretnog momenta uparen s 8-stupanjskom automatikom sa "satellite aided" tehnologijom koja osigurava uvijek pravi stupanj i što manje trzaja bez obzira na režim vožnje.

Performanse zasad nisu objavljena, no po tradiciji Rolls-Roycea takve je stvari u krugovima vlasnika Phantoma uopće nepristojno i pitati. Za kraj, još malo o udobnosti; kako bi se osigurala što viša razina udobnosti u vožnji novi Phantom raspolaže samo podesivim zračnim ovjesom čiji elektronski mozak u vožnji u svakoj sekundi odrađuje milijune kalkulacija i reagira na upravljanje, ubrzanje i radare automobila. Očekivano, sva sila dostupne tehnologije za sigurnost kod novog Phantoma je dostupna serijski, od pomoći za budnost vozača, aktivnog tempomata, raznih sustava upozorenja za pješake i ostala vozila u prometu, sustav upozorenja za mogući sudar, sustav kamera koji pokriva 360 stupnjeva oko vozila... Premijera ove super udobne i moćne krstarice zakazana je sa Salon automobila u Frankfurtu u rujnu, a bogataši su po svemu dobili još jedan prestižan predmet obožavanja za koji neće žaliti potrošenog novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:37