ČETVRTA GENERACIJA

FOTO, VIDEO: Ovo je nova Mazda 3 koja uz atraktivni dizajn donosi revoluciju ispod poklopca motora!

 
 Mazda

Mazda je, kao što je bilo i najavljivano, na salonu u Los Angelesu prikazala novu Mazdu 3. Pa krenimo prvo od vanjskog dizajna. Još kada smo prošle godine vidjeli konceptni Kai koji je poslužio kao inspiracija dizajnerima moglo se zaključiti kako će biti riječ o atraktivnom automobilu, a to potvrđuju i službene fotografije nove generacije. Tako se na prednjem dijelu ističe masivnom prednjom maskom i još užim LED svjetlima, a neke će možda podsjetiti na novu generaciju veće Mazde 6. Pogled na bočnu stranu otkriva masivne C-nosače krova koji možda nisu po svačijem ukusu, ali definitivno daju dodatnu dozu individualnosti ovom modelu, posebno kada će se naći u prometu. Nova generacija Mazde 3 vozi se na potpuno novoj platformi (Skyactiv-Vehicle Architecture), pa je tako međuosovinski razmak narastao za oko 2,5 centimetara, što znači da prostora u kabini neće nedostajati.

Foto: Mazda

Osim atraktivnosti, ovaj automobil privući će kupce i ponudom motora. Naime, nova Mazda 3 bit će prvi Mazdin model u koji će se ugrađivati revolucionarni SkyActiv-X, dvolitreni benzinac od 190 KS i 230 Nm okretnog momenta koji kombinira kompresijsko i paljenje pomoću svjećice, te pritom troši 30 posto manje u odnosu na klasične benzince (više detalja o tom motoru pročitajte ovdje). Uz njega, nudit će se atmosferski Skyactive-G benzinci 1.5 snage 100 KS te 2,0-litreni snage 121 KS te 150 KS (koji će pritom koristiti mild hybrid tehnologiju). Ljubitelji dizelaša moći će na početku prodaje odabrati 1,8-litreni Skyactive-D snage 115 KS.

Unutrašnjost je modernizirana, ali u Mazdi su pritom zadržali jednostavnost i odmjerenost. U središnjem dijelu ističe se 8.8-inčni samostojeći zaslon infotainment sustava, ispred vozača se nalazi nova instrumentna ploča i novodizajnirani upravljač. Mazda je odmah predstavila i limuzinsku verziju koju mnogi već sada nazivaju "Baby Šesticom", budući da prednji dio dizajnerski izgleda slično. Naravno, u skladu s trendovima, obje verzije dolaze sa dugim popisom sigurnosnih sustava. Cijene zasad nisu objavljene, a dolazak na naše tržište očekuje se u prvoj polovici iduće godine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:20