AKTUALNO

FOTO, VIDEO: u Njemačkoj za volanom novog Mercedesa CLA

 
 Zlatko Horvat

Prvo otkrivanje druge generacije Mercedesa CLA obavljeno je u Las Vegasu, europsku premijeru imao je u Ženevi, a za prve vožnje novog Mercedesa CLA odabrane su izvrsne njemačke ceste. Međutim, marketinška ekipa iz Stuttgarta pokazala je i dozu suparničke drskosti i prvi primjerci novog CLA dočekali su nas u Munchenu, gradu u kojem stoluje - BMW. Izazov je to Bavarcima koji su nedavno lansirali novu seriju 3, na čije preotimanje kupaca, posebno dobrostojećih mladih, otvoreno računa nova i nikad sportskija coupe limuzina CLA. Na prezentaciji mnogi su se europski novinari složilicda je veličinom i mladenačkim pristupim dizajnu i tehnologiji CLA zapravo veći konkurent bavarskoj limuzini nego klasičnija i ozbiljnija C-klasa.

Premda u Mercedesu nisu skloni da se CLA daje nadimak „baby CLS“ paralele se ne mogu izbjeći i to dovoljno govori o dizajnerskom karakteru novog modela. Proporcije su čak i skladnije nego kod većeg modela, a da se o dosadašnjem CLA i ne govori. Coupeovski padajuće linije stražnjeg dijela su elegantnije naglašene, bokovi su vidlhivo sportski široki, a prozorska stakla bez gornjeg okvira. Sprijeda je to varijacija na temu nove A-klase, s niskom i agresivnom arhitekturom kojoj pečat daju moćna Multibeam LED svjetla, na čijoj platformi osovinskog razmaka 2,73 metra CLA i vozi (kao i nova B-klasa). Međutim, dužina od 4,69 metra i širina od 1,83 metar, oboje za pet centimetara veći od dosadašnjeg modela, kao i trag kotača širi za šest centimetara sprijeda i pet straga (veći čak nego u C-klasi) donose mišićaviju dimenziju Mercedesovske elegancije. Ispeglana je i aerodinamika na vrhunsku vrijednost u ovoj klasi (0,23).

Foto: Zlatko Horvat

Zanimljiv i cool interijer je u vizualnom i tehnološkom smislu naprednija inačica A i B-klase, oplemenjena otmjenijim materijalima i novim detaljima. Visok i masivan središnji greben koji razdvaja prednja sjedala naglašava sportski karakter i mladenački doživljaj, ali u kojem glavni fokus pada na digitalne tehnologije i iz A i B-klase poznat sustav umjetne inteligencije multimedijskog sustava MBUX (Mercedes-Benz User Experience), čudo moderne digitalne tehnologije. Glasovnu komunikaciju s automobilom i ovdje otvara uvodni glasovni pozdrav vozača ili suputnika "Hey Mercedes", nakon čega sada još napredniji softver odgovara također ljudskim glasom ili naprosto odrađivanjem zadane funkcije i daje još veće mogućnosti komunikacije s automobilom.

Pjesmu s radija naručujete glasom, rad klime ili podatak o potrošnji jednako tako, a to su samo neke od nekoliko desetaka mogućnosti. Računalo može odgovoriti i na banalna pitanja iz svakodnevice poput rezultata utakmica ili cijena dionica, a neke od željenih sadržaja i funkcija sofisticiranog sučelja moguće je određivati i specifičnim držanjem ruke i prstiju, bez fizičkog kontakta. U igru je uključena i nova funkcija Energizing Coach. Ambijent automobila automatski prilagođava vlasniku pri sjedanju za volan (imajući otprije programirane vlasnikove sklonosti i želje), a vezom s pametnim Mercedesovim ili Garminovim modelima satova (ukoliko ih vozač ima) očitava otkucaje srca vozača i time povezanu razinu stresa pa sugerira način i stil vožnje, ambijentalno osvjetljenje, vrstu glazbe... Prostranost je za dva do četiri centimetra, ovisno što se gleda, bolja nego u prijašnjem modelu, ali s visokim bokovima i coupeovskom linijom krova i dalje više naginje sportskoj nego obiteljskoj filozofiji. To posebno vrijedi na stražnjim sjedalima, gdje tjeme zbog padajuće linije krova brže dodiruje strop, a vizualni doživljaj je zbog širokih stražnjih nosača krova i pomalo klaustrofobičan. Prtljažnik obujma vrlo pristojnih 460 litara manji je 10 litara od prijašnjeg, no u praksi se to ne zamjećuje.

U vožnji je doživljaj očekivano dignut na razinu više. Spoj Mercedesovog luksuza i lakoće vožnje čija su baza kompaktna platforma s nižim težištem, multilink ovjes i manja masa svaki kilometar pretvaraju u uživanje, s dobrom nadgradnjom u prilagodljivom podvozju i preciznom volanu, naročito u sprezi s motorima iz vrha ponude. Na prometom opterećenim njemačkim lokalnim i autocestama u okolici Munchena prilika za potpuno isprobavanje mogućnosti doduše nije bilo mnogo, ali i nekoliko kraćih oštro odvezenih dionica vezanim zavojima i autobahnom, kada se dobra snaga kočnica pokazala podjednako važnim kao snaga motora, pokazalo je čvrstu usuglašenost podvozja i motora. Coupe limuzina vozi se kao kompakt i fino se drži pod kontrolom. Odabir motora pritom je od starta prilično kompletan. U regalu hrvatskim kupcima Mercedesa omiljenih i dokazano štedljivih turbodizelaša ponudu otvara motor 1.5 sa 116 KS (180d), dok veći 2.0 razvija 150 KS (200d) i 190 KS (220d). Turbobenzinci pružaju veću uglađenost vožnje i ljepši zvučni užitak koji dopire iz ispuha, a ponuda počinje motorom 1.3 sa 136 i 163 KS (modeli 180 i 200). Izvrstan motor, posebno u jačoj verziji, no trenutni vrhunac je ipak 2.0 iz kojeg izlazi 190 i 224 KS (oznake 220 i 250). Svi motori mogu se opremiti i stvarno besprijekorno mekanom i brzom 7-stupanjskom automatikom, a uz standardni prednji pogon jači motori u opciji imaju i 4x4 (4matic). Vozački entuzijasti tijekom godine mogu računati i na nabrijane verzije AMG 35 i AMG 45, dok prodaja standardnih modela počinje u lipnju. Osnovni dizelski 180d koštat će 251 tisuću kuna, a benzinski 180 kreće od 223 tisuće. Doplatite za paket AMG line, nećete požaliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:28