EKSKLUZIVNO!

FOTO, VIDEO: UŽIVO SA SVJETSKE PREMIJERA U LONDONU, RANGE ROVER je predstavio potpuno novi Evoque, a isprobali smo i prototipe na poligonu!

Sofisticirana evolucija omiljenog Range Rovera u novoj generaciji donijela je pregršt najnaprednije tehnologije dok je izgledom Evoque zadržao DNA prethodnika uz stilske dodatke broj većeg Velara
 Land Rover

Range Rover je večeras pred četiri stotina novinara pristiglih sa svih strana svijeta pa tako i nas iz Hrvatske, u Londonu, u prostoru nekadašnje najveće londonske pivovare The Old Truman Brewery predstavio potpuno novi model Evoque. Inače, ovaj je luksuzni kompaktni SUV 2010. godine otvorio nišu, a do danas je diljem svijeta pronašao 780.000 kupaca.

Usto, okitio se i s 227 međunarodnih nagrada. Dakle, veliki hit na tržištu i svojevrsni rodonačelnik premium kompaktne SUV klase prvo se pojavio s trojim vratima potom s peterim i na koncu kao kabrio te pritom probio sva očekivanja po pitanju prodaje. Sad je ljepuškasti i stasiti novi Evoque kao konkurent Audiju Q3, BMW-u X1 i X2 te Jaguaru E-Pace stigao u svemu bolji i zreliji i još luksuzniji te krcat inovacijama.

Foto: Land Rover, Zvonimir Jurčić

Novi model nosi obiteljske crte, donekle podsjeća na broj veći Velar, no i dalje ostaje prepoznatljiv Evoque s karakterističnim “lebdećim krovom”. Moćan stražnji kraj pritom djeluje poput umanjenog Velarovog dok su sprijeda u vrlo tankim farovima ugrađena Matrix LED svjetla. Finbar McFall, globalni direktor marketinga, Jaguar Land Rover, rekao je - “Prije osam smo godina stvorili novi segment, i svijet nas je slijedio. Sada smo redefinirali značenje koncepta luksuznog kompaktnog SUV vozila. S dizajnom i sposobnostima u fokusu i najnovijim tehnologijama nadohvat ruke, novi Evoque ispunjava vaše potrebe kao nikad prije i osigurava da stignete na svoje odredište, neovisno o uvjetima.“

Premda novi Evoque po mjerama nije bitno veći od prethodnika unutrašnjost je izdašnija zahvaljujući novoj platformi i duljem međuosovinskom razmaku ( 20 mm dodatnog prostora za koljena straga). Profinjeni dizajn integrira čiste površine i jednostavne linije s pažljivo odabranim vrhunskim materijalima, a rezultat je luksuzna, minimalistička kabina bogata digitalnom opremom. U ponudi su tehničke tkanine od reciklirane plastike kao kvalitetna alternativa koži, poput mješavine vune Kvadrat i antilop Miko, kao i opcije Eucalyptus i Ultrafabrics. Kabina je dizajnirana kao umirujući prostor koji osigurava da svim putnicima bude udobno, a odlikuje se tehnologijama kao što je sustav Touch Pro Duo s dvama dodirnim zaslonima i novim, bržim softverom, podešavanjem sjedala na 20 načina i ionizacijom zraka u kabini, koje nadopunjuju proširene dimenzije unutrašnjosti. Nova je struktura razvijena za uvođenje električnog pogona, s modelom mild-hybrid od 48 volti dostupnim pri lansiranju i modelom plug-in hybrid koji će biti dostupan u sljedećih 12 mjeseci.

Po pitanju tehnologije, pogonski sklop mild hybrid po prvi je puta uveden u jedan Land Rover, a radi po principu prikupljanja energije koja se uobičajeno gubi prilikom usporavanja. Zahvaljujući elektropokretaču-generatoru integriranom s remenom na motor, energija se pohranjuje u bateriju koja se nalazi ispod podnice. Mild hybrid bit će uparen sa svim dizelskim i benzinskim strojevima. Sljedeće će se godine gami pridružiti još učinkovitiji plug-in hibridni električni (PHEV) model i trocilindarski Ingenium benzinski motor.

Istinski Range Rover, ovaj kompaktni SUV kombinira sposobnost vožnje na svim podlogama s jamstvom performansi u svim vremenskim uvjetima. Novi Evoque nudi pogon na sva četiri kotača, sustav Active Driveline druge generacije s funkcijom Driveline Disconnect koja povećava učinkovitost, te sustav Adaptive Dynamics koji pruža savršenu ravnotežu udobnosti i okretnosti. Po prvi puta u segmentu dostupan je HD video zaslon na mjestu unutarnjeg retrovizora, ako je pogled zaklonjen putnicima ili prtljagom, s kamere koja se nalazi iznad stražnjeg stakla. Zaslon omogućuje šire (50 stupnjeva) vidno polje i bolju vidljivost pri slabom osvjetljenju.

Novi Evoque prvi na svijetu nudi tehnologiju Ground View, s pomoću koje se slika s kamere projicira na gornji dodirni zaslon, pružajući vozaču pregled podloge ispod prednjeg dijela vozila od 180 stupnjeva što smo uspješno testirali unutar stare pivovare Truman, na predserijskim modelima na posebnom off-road poligonu. Više detalja donosimo u idućem broju tiskanog izdanja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:25