RESTAURACIJA KULTNIH MODELA

INSPIRIRANI MUZEJIMA: FCA GRUPA krenula s programom restauracije i prodaje svojih klasičnih modela!

U sklopu programa  "Reloaded by Creators" FCA grupa će otkupljivati neke od svojih klasičnih modela, obavljati restauraciju i zatim ih nuditi kolekcionarima na aukcijama diljem svijeta. Cilj je ponuditi vrhunske primjerke svojih najboljih klasičnih modela, a ideja za ovaj program došla im je od muzeja umjetnosti koji posluju po sličnom principu...
 FCA Heritage

Ovaj vikend u Parizu je održan Retromobile 2018., sajam klasičnih automobila na kojem se već tradicionalno sastaju ljubitelji ovih modela, ali i kolekcionari koji su došli s ciljem upotpunjavanja svoje kolekcije s novim primjercima. Na ovogodišnjem sajmu FCA grupa je objavila svoj novi program pod nazivom "Reloaded by Creators". O čemu je točno riječ? Grupacija će u sklopu ovog programa kupovati, restaurirati i ponovo prodavati neke od rijetkih primjeraka svojih klasičnih automobila. Kako navode u FCA grupi, stručni tim će pomno odabirati modele koje će otkupljivati te ih restaurirati kako bi došli u svoje prvotno stanje. Nakon toga, automobili će se prodavati na ovakvim događanjima i različitim aukcijama diljem svijeta, a zaređeni novac koristi će se za nove pothvate i nove "akvizicije". Kažu kako im je ideja došla od muzeja umjetnina koji posluju po sličnom principu, a svoj pothvat smatraju kulturnim projektom kojim će profitirati kolekcionari i ljubitelji klasičnih automobila.

Program je dobio službeni naziv FCA Heritage, a u Parizu su izloženi i prvi primjerci restaurirani u sklopu navedenog programa. Posjetitelji i potencijalni kupci tako su mogli vidjeti Alfu Romeo Spider iz 1991. godine koja je u vlasništvu FCA grupe već gotovo tri desetljeća, a korištena je za različite tehničke testove.

Foto: FCA Heritage

Drugi model u ponudi je Alfa Romeo SZ iz 1989. godine. Riječ je o jednom od prvih primjeraka koji je korišten za testiranja na stazi Balocco. Za pogon se brine 3,0-litreni V6 motor od 207 KS koji je ovaj model pogonio do krajnjih 245 km/h!

Foto: FCA Heritage

Spider Europa Pininfarina, posljednja verzija Fiat 124 Sport Spider iz 1981. godine koju, kako mu i sam naziv govori, potpisuje Pininfarina, u vlasništvu je FCA grupe od samog početka, a na brojčaniku stoji tek 10 tisuća kilometara. Ispod poklopca motora nalazi se 2,0-litreni motor od 105 KS.

Foto: FCA Heritage

Među izloženim primjercima koji su na prodaju nalaze se i dvije Lancije. Fulvia Coupe Monte Carlo iz 1973. godine nastala je u čast pobjede Lancije na Reliju Monte Carlo godinu prije. Pogoni ju 1,3-litreni motor od 90 KS, a maksimalna brzina iznosi 170 km/h.

Foto: FCA Heritage

Posljednji model u ponudi je Lancia Appia Coupe iz 1959. godine. Elegantni dizajn potpisuje Pininfarina. Prednji dio inspiriran je Lancijom Flaminia, a za atraktivan nastup uz masivne prozore brine i dvobojna karoserija.

Foto: FCA Heritage

Cijene za spomenute modele nisu objavljene već ih potencijalni kupci mogu dobiti na zahtjev. U svakom slučaju, zanimljiv program koji će obradovati sve ljubitelje klasičnih automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:59