bankrot

Proizvođač električnih auta ‘na aparatima‘: Cijela kompanija trenutno vrijedi manje od kuće osnivača

Iako nije objavljeno zašto Fiskerovi prodaju svoju kuću, njihovoj tvrtki očajnički treba novac jer je na rubu bankrota

FIsker, ilustracija

 Alamy/Profimedia

Poznato je da su nekretnine vrlo sigurna investicija, ac je živi dokaz za to. Osnivač i izvršni direktor posrnule tvrtke za proizvodnju električnih vozila prodaje svoju kuću u Los Angelesu za 35 milijuna dolara. To je čak 8 milijuna dolara više od trenutne vrijednosti njegove tvrtke Fisker Inc.

U trenutku pisanja ovog teksta, dionice problematičnog proizvođača automobila imale su cijenu nešto višu od 5 centi po dionici, što rezultira tržišnom kapitalizacijom (ukupna vrijednost svake dostupne dionice u tvrtki) od 26,8 milijuna dolara.

Ovako niska vrijednost tvrtke posljedica je burnog razdoblja tvrtke i ogromnih problema s modelom Fisker Ocean zbog kojih su cijene dionica od početka ove godine pale za više od 96 posto, što je dovelo do uklanjanja tvrtke s Njujorške burze. Trenutna vrijednost dionica je čak 99,8 posto niža od naviše vrijednosti postignute 2021. godine.

image

Fisker Ocean

Fisker Inc.

Nasuprot vrijednosti tvrtke, vrijednost kuće znatno je porasla posljednjih godina. Kada su Henrik i Geeta Gupta-Fisker, njegova supruga i suosnivačica Fiskera, kupili kuću 2021. godine, platili su je 21,8 milijuna dolara, prenosi Autonews.

image

Vila henrika Fiskera

Izvor: themls.com

Atraktivna, moderna kuća nalazi se u Hollywood Hillsu, a pruža pogled na Tihi Ocean. Ima šest spavaćih soba, osam kupaonica i stakleni zid koji se otvara prema vanjskom prostoru, brišući "linije između unutarnjeg i vanjskog životnog prostora", stoji u opisu nekretnine. Vila također ima golemu terasu, bazen, spa centar i garažu u koju se može smjestiti šest automobila, zahvaljujući hidrauličnim dizalima. Sveukupno, kuća ima 1096 četvornih metara stambenog prostora što bi značilo da kvadrat ove kuće košta skoro 32.000 dolara.

image

Vila henrika Fiskera

Izvor: themls.com

Iako nije objavljeno zašto Fiskerovi prodaju svoju kuću, njihovoj tvrtki očajnički treba novac. Oštre kritike i pritužbe kupaca posljednjih su mjeseci uzrokovale drastično smanjenje broja narudžbi Fisker Oceana, a automobil je postao predmet ruganja diljem svijeta. Sve ovo je dovelo do apsurdne situacije da rabljeni Ocean nakon samo dva mjeseca gubi više od 50 posto svoje vrijednosti, a da novi ne želi kupiti gotovo nitko. To je naštetilo novčanom tijeku i Fisker je ovog mjeseca najavio da će možda morati podnijeti zahtjev za bankrot vrlo brzo ako ne dobije oprost duga.

image

Vila henrika Fiskera

Izvor: themls.com

Izvješća pokazuju da se Henrik Fisker nedavno sastao s rukovoditeljima četiri etablirana proizvođača automobila kako bi pregovarali o mogućem otkupu, iako je malo vjerojatno da bi itko želio kupiti tvrtku koja grca u dogovima i čiji imidž je u potpunosti uništen.

image

Fisker Ocean

Fisker Inc.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 14:14