idu jako

Fisker se vraća: Predstavili nove električne modele, jedan ima skoro 1000 km dosega

Središnje mjesto na događaju zauzeo je model Ronin, električni superautomobil s dosegom dosegom poput dizelaša

Youtube screenshot

Fisker, maraka koja je u prošlosti puno obećavala, a malo isporučivala, danas je napravila veliku pomutnju tijekom svog događaja Product Vision Day 2023. otkrivši četiri nova električna vozila koja ć na cestu doći u sljedećih nekoliko godina.

Središnje mjesto na događaju zauzeo je model Ronin, električni superautomobil s dosegom od 965 kilometara. Osim toga, Fisker je također otkrio kompaktni električni hatchback Pear za široke mase, pick-up Alaska kamionet i avanturistički paket za SUV Ocean pod nazivom Force E. Marka je također otkrila svoje novo superračunalo koje će debitirati na Pearu. Svi automobili se već mogu rezervirati.

Najzanimljivija novost je vjerojatno je Pear, što je skraćenica za "Personal Electric Automotive Revolution". Izvršni direktor tvrtke Henrik Fisker izjavio je da će kompaktno električno vozilo startati s 29.000 dolara.

Auto proizveden u SAD-u vozit će se na platformi SLV1, skraćenici za jednostavan, svestran i volumen. Električni auto s dva motora i pogonom na sve kotače imat će domet od oko 480 km, a na cesti bi trebao stići sredinom 2025. godine.

Mozak modela Pear bit će superračunalo nazvano Blade. Superračunalo izgleda kao malena kutija, ali čini se da ima puno mogućnosti. Može isporučiti nevjerojatnu brzinu računanja od 6,2 teraflopa. Za referencu, jedan teraflop može isporučiti jedan trilijun operacija u sekundi. Može se nadograditi i podržava više funkcija kao što su 5G, Wi-Fi i multi-gigabitni ethernet. Fisker tvrdi da će auto biti mini podatkovni centar na kotačima.

Uz to, Fisker će ponuditi Pear u konfiguracijama s pet i šest sjedala, pri čemu će potonji dobiti klupu naprijed kako bi sjedila trojica jedno pored drugog. Marka planira prodati čak milijun Peara godišnje.

Još jedno uzbudljivo otkriće je Ronin, kojeg marka naziva prvim kabrioletom s četvera vrata na svijetu. Ručno izrađeno električno vozilo imat će tvrdi krov od karbonskih vlakana. Njegova je silueta na neki način posveta Fisker Karmi, prvom vozilu marke koje je lansirano 2012. i ubrzo je ukinuto.

Električni luksuzni GT imat će inovativnu bateriju i doseg od 985 km. Električni auto s pogonom na sva četiri kotača imat će tri motora i razvijat će snagu od preko 1000 konjskih snaga, s ubrzanjem do 100 km/h za oko dvije sekunde.

Fisker će s modelom Alaska ući u brzorastući segment električnih kamioneta. Očekivani dose vožnje je između 370 i 530 km. Cijena Fiskera Alaska iznosit će 45.400 dolara, a auto bi na tržište trebao stići krajem 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:36