FISKER OCEAN

Papa dobiva električni Papamobil s nula emisija koju stotku hvata za manje od tri sekunde!

Henrik Fisker ovog je tjedna na audijenciji u Vatikanu papi pokazao svoj dizajn za novi ‘Papamobil‘
Fisker Ocean Popemobil
 Fisker

Henrik Fisker, dizajner automobila i poduzetnik, koji je radio na James Bondovim Aston Martinima i BMW-ima, trenutno radi na potpuno električnom 'Papamobilu' s nula emisija. Na audijenciji u Vatikanu održanoj ovog tjedna papa Franjo je imao priliku vidjeti dizajn automobila.

image
Audijencija u Vatikanu
Fisker

Fisker je odlučio prilagoditi svoj novi električni SUV Fisker Ocean sa staklenom kupolom s koje papa Franjo može pozdravljati svoje promatrače. Električni SUV brzinu od 100 km/h može postići za 2,9 sekundi, doseg mu je 350 milja, a unutrašnjost je u potpunosti izrađena od veganskih materijala. Kompanija ističe kako je to 'prvi potpuno električni Papamobil u povijesti'.

Posebni modeli nisu stranost Henriku Fiskeru. 1999. godine radio je na Z8 kojeg je Pierce Brosnan kao James Bond koristio u filmu 'Svijet nije dovoljan', prije nego što je prepolovljen. U Aston Martinu radio je kao direktor dizajna u vrijeme kada su pokrenuti DB9 i V8 Vantage, a u životopisu mu stoji i mjesto voditelja Fordovog Ingeni dizajn centra u Londonu.

image
Fisker Ocean
Fisker

Njegova kompanija je jučer objavila: 'Henrik Fisker imao je audijenciju kod pape Franje, Svete Stolice, gdje je papi predstavio svoju viziju prvog potpuno električnog papinskog prijevoza u povijesnom posjetu Vatikanu. Isporuka SUV-a planira se sljedeće godine'. Henrika je u Vatikanu pratila njegova supruga, suosnivačica kompanije Geeta Gupta-Fisker.

image
Fisker Ocean
Fisker

U Rimu je priznao kako ga je 'nadahnulo to što je papa Franjo vrlo pažljiv prema okolišu i utjecaju klimatskih promjena na buduće generacije'. Zbog toga je 'unutrašnjost papinskog Fisker Oceana izrađena od raznih održivih materijala, uključujući reciklirane plastične boce iz oceana'.

Serijski Ocean će u unutrašnjosti imati 9,8-inčni digitalnu instrument tablu, head-up zaslon i 16-inčni infotainment sustav koji podržava Apple CarPlay i Android Auto, a u planu je i navigacijski sustav 'proširene stvarnosti'. U standardu će dolaziti s 20-inčnim alu naplatcima, dok će 22-inčni predstavljati vrh ponude. Uz to, tu su i praktični dodaci poput šipke za vuču, krovne nosače i slično.

image
Fisker Ocean
Fisker

Fisker Ocean inače je dizajniran za tržišta i s lijevom i s desnom stranom volana, a službena premijera bit će na Salonu automobila u Los Angelesu u studenom ove godine. Cijene će počinjati od 37.499 američkih dolara. Verzije s upravljačem na desnoj strani bit će predstavljene malo kasnije – u Velikoj Britaniji u prvoj polovici 2023. godine. Najavljena je i premium izvedba, s većim dosegom od 560 kilometara i pogonom na sva četiri kotača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:54