ELEKTRIČNI NOVITET

Fisker najavio pick-up: ‘Bit će to Ferrari u svojoj klasi‘

Usporedba s Ferrarijem je pomalo nezgodna, jer Fisker radi samo potpuno električne automobile

Fisker Ocean (ilustracija)

 Fisker

Izvršni direktor Fiskera Henrik Fisker potvrdio je za britanski Auto Express da će Fisker pick-up o kojem se nagađalo doći u proizvodnju.

"Da, napravit ćemo pick-up. Kad bi Ferrari radio pick-up, bio bi poput našeg", samouvjereno je rekao Fisker.

Američku tvrtka koja je od osnivanja 2007. godine prošla kroz zaista puno turbulencija već duže vrijeme radi na razvoju pick-up automobila. Henrik Fisker je taj projekt u prošlosti nazivao "Programom Aljaska", a još 2020. godine objavljena je najavna slika na društvenim mrežama.

Međutim od onda do danas nije bilo nikakvih novosti o projektu. S obzirom na to da Fisker mnogo toga najavljuje, a malo toga isporučuje pretpostavljalo se da je program "završio u nekoj ladici". Ipak, Fisker je sada potvrdio da bi pick-up ipak trebao zaživjeti.

Usporedba s Ferrarijem je pomalo nezgodna, jer Fisker radi samo potpuno električne automobile kakve Ferrari (još uvijek) nema. Iako električni pick-up u teoriji zvuči kao loša ideja, Amerikanci su vrlo zainteresirani za ovu vrstu automobila.

Rivian već ima svoj model kao i Ford i GM, a tesla je nedavno započela proizvodnju Cybertrucka na kojeg je nezapamćena navala uz čekanje čak pet godina, iako prvi primjerci još nisu ni isporučeni kupcima.

Fiskerov Pick-up bi također trebao biti "ekološki najodrživiji pick-up kamionet na tržištu". Sličan cilj imaju i s modelom Ocean, novim SUV-om koji je nedavno krenuo u prodaju kao "najodrživiji automobil na svijetu".

Henrik Fisker najavio je i brojna praktična rješenja vezana za prijevoz tereta. "Pričekajte da vidite neke od stvari koje smo smislili, stvarno su pametne", rekao je Fisker.

image

Fisker Ocean (ilustracija)

Fisker

Novi Fisker pick-up će vjerojatno dijeliti velik dio svoje tehnologije s Fisker Oceanom, uključujući njegovu FM29 platformu.

Također bi mogao koristiti njegovu veliku bateriju od 106,5 kWh neto kapaciteta.

Još uvijek nema podataka o tome gdje će se novi pick-up proizvoditi ili tko će ga proizvoditi. Fisker nema svoju tvornicu te zato model Ocean trenutno proizvodi u pogonima tvrtke Magna Steyr u austrijskom Grazu.

To je velik problem zbog troškova transporta u SAD, ali i nemogućnosti dobivanja poticaja u SAD-u koji subvencionira samo kupnju auta proizvedenih unutar države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:13