OVO BI MOGLO SVE PROMIJENITI

JE LI RJEŠENJE NAPOKON NA VIDIKU? Samsung razvija baterije koje bi električnim autima osigurali doseg od 800 kilometara s jednim punjenjem baterije!

 
 Samsung

Skoro svi proizvođači automobila posljednjih su se godina posvetili razvoju potpuno električnih vozila. Iako to nije bilo pretjerano očekivano, velike tehnološke kompanije poput Googlea, Samsunga i Dysona uočile su i svoj „komad kolača“ u toj industriji pa sada žele ozbiljno konkurirati.

Tako je korejski Samsung nedavno objavio da je vrlo blizu završetka razvoja baterije s krutim tvarima. Riječ je o vrsti baterija koje bi trebale znatno ubrzati punjenje, a ujedno i povećati doseg svih električnih automobila.

Brojni stručnjaci smatraju da takve baterije još nećemo vidjeti nekoliko godina na tržištu jer ju je iznimno teško razviti da bude potpuno funkcionalna, ali Samsung vjeruje da je vrlo blizu kraja razvoja. Korejska kompanija čak je objavila i detaljan plan prototipa bateriju u japanskom znanstvenom časopisu.

Prema objavljenom planu, baterija bi trebala imati anodu (negativni terminal) napravljenu od kompozita ugljika i srebra. Takvo rješenje povećalo bi gustoću baterije, a ujedno omogućilo smanjenje veličine baterija za čak 50 posto od današnje tehnologije litij-ionskih baterija.

Baterija s krutim tvarima trebala bi omogućiti doseg veći od 800 kilometara po jednom punjenju, te Samsung smatra da bi trebala izdržati minimalno tisuću kilometara. „Nastavljamo s poboljšanjem i razvojem baterija s krutim tvarima kako bi tehnologiju baterija podigli na znatno veću razinu“, dodaju iz Samsunga.

Iako ovakvo rješenje zvuči odlično na papiru, treba uzeti u obzir da će sam doseg i trajanje takvih baterija ovisiti o veličini i masi vozila. Željno iščekujemo ovakvo rješenje jer bi to moglo ozbiljno promijeniti automobilsku industriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:59