NABIJEN I MOĆAN

Mitsubishi ASX: Kompaktni SUV spreman konkurirati Tiguanu, RAV4 i Qashqaiju!

Vanjski izgled ne nudi ništa spektakularno, no struktura karoserije djeluje nabijeno i moćno, upravo onako kako vole kupci crossovera

Vremena kad su ulicama harali čistokrvni terenci su iza nas. Jasno je to i Mitsubishiju, koji je na skraćenoj platformi Outlandera proizveo ASX, zanimljivi kompaktni SUV, spreman konkurirati Volkswagen Tiguanu, Toyoti RAV4 i Nissan Qashqaiju, čini se da mu je na nišanu pogotovo ovaj posljednji, s kojim dijeli gotovo istojetne vanjske dimenzije, a dolazi i s u kunu usklađenom cijenom.

Vanjski izgled ne nudi ništa spektakularno, no struktura karoserije djeluje nabijeno i moćno, upravo onako kako vole kupci crossovera. Ipak, šteta je što nema više veze s atraktivnom studijom cX, predstavljenom još 2007. u Tokiju. Takav smjer ponudio bi više originalnosti, no očito je strategija bila udovoljiti masama.

Sličan princip primjetan je u unutrašnjosti, koja izgledom ne obara s nogu, no primjetna je pedantna izrada i korištenje materijala uzorite kakvoće. Vezu s Outlanderom otkrivaju logično postavljene komande i prekidači koji ne zahtijevaju duže privikavanje. Za upravljačem se može ugodno smjestiti, zahvaljujući pohvalnoj ergonomiji te sjedalu namjestivom i po visini. Udobno je i straga, gdje se ugodno mogu smjestiti dva putnika.

Koliko je prostor u unutrašnjosti dobro iskorišten pokazuje i prtljažnik. Nije basnoslovno velik, no broji za klasu čisto solidnih 440 litara, sasvim dovoljnih za obiteljske potrebe. Ipak, najviše od svega oduševljava novorazvijeni dizelaš 1.8 DI-D sa živahnih 150 KS – radi tiho i mirno, uvjerljivo vuče u svakoj prilici, a pritom troši na kapaljku. Nešto lošiji dojam ostavlja 6-stupanjski ručni mjenjač, kojemu nedostaje preciznosti i dužeg je hoda nego što bi se željelo.

Prilikom bržeg prolaska kroz zavoje poželjeli smo i tvrđi ovjes, no željena putanja drži se bez problema, a udobnost je na visini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:50