OPREZ!

NAPREDNIM TEHNOLOGIJAMA U NOVIM AUTOMOBLIMA RADUJU SE I LOPOVI. Evo na koje sve načine mogu ukrasti vaše vozilo, a da vi toga uopće niste ni svjesni!

 

Porastom broja "keyless" sustava u kojima klasični ključ mijenjaju "kartice" i u kojima se automobili pale pritiskom na prekidač "Start" porastao je i broj slučajeva u kojima lopovi uspijevaju "prevariti" vozilo da je ključ u kabini, što im omogućava krađu limenog ljubimca. Prema podacima ureda za statistiku u Velikoj Britaniji, od 2014. do 2018. godine došlo je do povećanja 29 posto kada su u pitanju krađe vezane uz ometanje signala automobila. Prema pisanju britanske stranice MoneySupermarket, na povećanje spomenutih stopa najviše su utjecale nove tehnologije koje lopovima daju veće mogućnosti kada su u pitanju provale.

Zagreb, 290312.
City Center East (Zitnjak).
Otvorenje  City Center One East u istocnom dijelu Zagreba, na adresi Slavonska avenija bb, Zitnjak. Nakon vise od 5 godina shoppingiranja u Centru na Jankomiru, i oni kojima zapad grada nije bio blizu dobivaju svoje novo shopping odrediste. U sklopu shopping centra osigurano je 2400 parkirnih mjesta, a uz restorane otvoreno je i Cineplexx kino sa sedam najmodernije opremljenih dvorana. 
Na slici: prepuno parkiraliste.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
CROPIX

Osim toga, objavili su i neke od najčešćih načina na koje kriminalci mogu doći do vašeg automobila. Uz to, napominju kako mnogi vozači nisu upoznati s politikom svojih osiguravajućih kuća u slučaju takve vrste provale (4 od 5 vozača automobila sa "keyless" sustavom ne znaju pokriva li njihovo osiguranje takav oblik krađe). Stoga se potrebno upoznati s metodama koje lopovi koriste ali i provjeriti u kojoj mjeri ste od takvih stvari zaštićeni kod vašeg osiguravatelja.

Ivan Lackovic

1. Hakiranje i imitiranje signala ključa

Ivan Lackovic

Iako ključevi moraju biti u blizini automobila kako bi otvorila vrata i upalio motor, lopovi mogu uz pomoć tehnologije pojačati signal vašeg ključa čak i kada nije u neposrednoj blizini. Kada jedan lopov sa posebnim uređajem uhvati signal vašeg ključa koji se primjerice nalazi u kući, taj signal dalje "prosljeđuje" na drugi uređaj s kojim njegov "partner u zločinu" imitira signal vašeg ključa te se tako otvaraju vrata. Slijedi pritisak na prekidač Start i odlazak u nepoznatom smjeru...

2. Presretanje signala zaključavanja automobila

Ometanje signala prilikom zaključavanja još je jedna od često korištenih metoda. To je na svojoj koži nedavno osjetio i 53-godišnji vlasnik vozila u Dubrovniku kojem su lopovi pomoću specijaliziranog uređaja presreli signal zaključavanja automobila. Dakle, kada zaključate automobil, lopovi presreću signal, i vaš automobil ostaje otključan. Naravno, mali broj ljudi provjerava jesu li stvarno zaključali automobil (pogotovo u doba kada zaključavamo pritiskom na gumb, a ne "starom metodom" ključa). Lopovima tada samo preostaje čekati da se osoba udalji od automobila i onda mogu krenuti u akciju...

3. Prevara putem sustava tlaka u gumama

bridgestonetire.com

Još jedan neobičan oblik prevare koji bi vas mogao skupo stajati je ni više ni manje nego sustav tlaka u gumama. Riječ je o sustavu kojim su opremljeni novi automobili i koji nadzire tlak u gumama i upozorava vlasnika na potencijalne nepravilnosti. Kako ga lopovi mogu iskoristiti? Oni mogu "poremetiti" sustav koji zatim izbacuje grešku u tlaku guma. To može dovesti do toga da se vozač zaustavi i krene u provjeru guma, budući da mu sustav signalizira da se jedna od guma probušila...U tom trenutku lopovi uskaču automobil i bježe, a vlasniku preostaje samo nazvati policiju (ako mu i mobitel nije ostao u kabini...).

4. Upadanje u sustav i isključivanje sigurnosnih komponenti

Moderni automobili imaju značajke poput Wi-fi Hotspota i uparivanja mobitela s automobilom. Iako je to korisno, može biti i problematično - ako ste na meti hakera. Hakeri mogu upasti u sustav i primjerice isključiti sigurnosne sustave, pa čak i otključati automobil...

Image with 2013 Honda Civic Type R Engine Start and Stop
Honda

5. "Krađa identiteta" putem telefona

Slična prevara kao i prethodna; ovdje je riječ o klasičnom hakiranju mobitela koji posjeduje aplikaciju ili je uparen s automobilom. "Upad" u sustav moguće je dobiti slanjem kakvog "virusa" putem web stranice ili maila, kojima haker dobiva pristup aplikaciji za automobil kojom ga može otključati i manipulirati različitim funkcijama...

U svakom slučaju, s novim tehnologijama dolaze i nove prijetnje, a za vozače je najbitnije da budu pažljivi i da dobro prouče opasnosti kako bi se osigurali od ovakvih neočekivanih prevara i krađa.

Zagreb, 060114.
City Center One West.
U trgovackim centrima u tijeku su rasprodaje uobicajene za pocetak godine. Popusti se mogu naci od 30 pa do 70 posto.
Na fotografiji: puno parkiraliste ispred centra.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 00:55