JAČANJE KONKURENTNOSTI

OPIPAVANJE TERENA! NA POMOLU NOVI strateški savez Volkswagena i Forda?

 

Volkswagen AG i Ford Motor Company potpisali su Memorandum o razumijevanju i istraživanju strateškog saveza u svrhu jačanja konkurentnosti svake od tvrtki i bolje usluge korisnicima na globalnoj razini. Tvrtke istražuju potencijalne projekte na brojnim područjima - uključujući razvoj niza komercijalnih vozila kako bi što bolje zadovoljili rastuće potrebe kupaca. Potencijalni savez ne bi uključivao vlasničko povezivanje uključujući razmjenu vlasničkih udjela.

WRZESNIA, POLAND - 12 DECEMBER 2016: Brand new Volkswagen Crafter vans in the newly opened Volkswagen AG manufacturing plant in Bialezyce near Wrzesnia, Poland, on December 12th, 2016. The factory makes Volkswagen Crafter delivery vans. (Photo by Wojtek Laski/Getty Images)
Getty Images

"Ford se zalaže za poboljšanje poslovanja i prilagodbu poslovnih modela - što uključuje i suradnju s partnerima kako bi se povećala učinkovitost i efikasnost - rekao je Jim Farley, Fordov predsjednik za globalna tržišta. "Ovaj potencijalni savez s Volkswagenom još je jedan primjer kako možemo unaprijediti poslovanje dok stvaramo pobjednički globalni portfelj proizvoda. Veselimo se budućem istraživanju kako što bolje zadovoljiti sve zahtjevnije potrebe kupaca komercijalnih vozila koja ćemo obavljati s Volkswagenovim timom", kaže Farley.

Dr. Thomas Sedran, šef strategije Volkswagen grupe kaže: "Tržišta i zahtjevi kupaca se mijenjaju nevjerojatnom brzinom. Obje tvrtke imaju snažne i komplementarne pozicije u različitim segmentima komercijalnih vozila. Kako bi se prilagodili zahtjevnom okruženju, jedna od najbitnijih stvari koju možemo činiti su fleksibilni strateški savezi. Ovo je i osnovni element strategije 2025. Volkswagen grupe. Potencijalnu industrijsku suradnju s Fordom vidimo kao priliku za poboljšanje konkurentnosti obje tvrtke na globalnoj razini."

Dakle, jasno je kako na globalnom tržištu kupci imaju sve veće potrebe, a pred proizvođače se stavljaju prilično zahtjevni ciljevi. Kako bi se lakše nosili sa tržišnom utrkom, logički slijed je udruživanje. Tako smo dosad već bili svjedoci velikih saveza i udruživanja različitih proizvođača, "posuđivanja" tehnologije kako bi što bolje "udovoljili" zahtjevima kupaca, ali naravno i smanjili troškove i tako ostali profitabilni.

Ovaj savez vezat će se uz proizvodnju proizvodnju lakih gospodarskih vozila. Podsjetimo, Volkswagen je do prije nekoliko godina u toj kategoriji surađivao sa Daimlerom, a Eckhard Scholz, direktor odjela za gamu lakih gospodarskih vozila u VW-u za Bloomberg je krajem prošle godine izjavio kako kompanija istražuje nove načine suradnje sa drugim proizvođačima. Nakon ove objave, jasno je kako su očito u Fordu prepoznali značajnog strateškog partnera, a ostaje vidjeti hoće li suradnja biti proširena i na ostatak proizvodne game...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:17