BEZBRIŽNO PUTOVANJE

Pet savjeta kako da vam se automobil ne pokvari ljeti!

Donosimo vam kratke savjete za bezbrižno i sigurno putovanje na željenu destinaciju

Doba godišnjih odmora stvoreno je za uživanje, no samo putovanje nespremnima i neopreznima može donijeti i brojne glavobolje. Prije, tijekom i nakon putovanja pobrinite se da vam automobil ne postane jedan od eventualnih problema, odnosno na vrijeme provjerite njegovo stanje te savjesno i sigurno vozite do odredišta.

RASPORED PRTLJAGE - Vozači često podcjenjuju važnost rasporeda prtljage, no ona je jednako važna za udobnost i sigurnost vožnje. Veću prtljagu smjestite što više u dubinu prtljažnika, odnosno što bliže sredini automobila, kako bi cjelokupan raspored mase u automobilu bio što povoljniji. Manje predmete osigurajte ili uglavite da tijekom vožnje ne lete po prtljažniku. Ako neke komade prtljage unesete u kabinu, smjestite ih na pod, a nikako na policu iza stražnjih sjedala.

VOZITE OPREZNO I SAVJESNO - Neovisno o tome odlučite li na more putovati starom cestom ili autocestom, na godišnji krenite odmorni i ne žurite jer time povećavate rizik od nesreća u razdoblju kada mnogi jednako brzo žele stići na odabranu destinaciju. Putujte opušteni, a ako ste odabrali staru cestu, vozite umjerenom brzinom i uživajte u prirodnim ljepotama.

PROVJERITE TLAK I STANJE GUMA - Prije kretanja na putovanje obavezno pregledajte gume, odnosno provjerite je li dubina profila barem 4 mm i provjerite tlak te, prema potrebi, dodatno ih napumpajte na razinu koju propisuje proizvođač. Obratite pozornost i na moguća oštećenja.

RAZINA ULJA I DRUGIH TEKUĆINA - Nadolijte tekućinu za pranje stakala (prema mogućnosti ono namijenjeno vožnji tijekom ljetnih mjeseci, koje učinkovitije skida kukce) te provjerite razine rashladne tekućine i ulja te ih nadolijte ako su ispod propisanih razina.

ŠTO S AUTOM AKO DUGO STOJI - Ako automobil nećete koristiti duže vrijeme (nekoliko ili više dana), izbjegavajte parkiranje ispod borova zbog mogućnosti štete prouzročene smolom. Još je važnije da ni u kojem trenutku ne ostavljate vrijedne predmete, poput novčanika ili torbi na vidljivom mjestu u kabini, nego ih svakako ponesite sa sobom ili barem sakrijte u prtljažnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:54