DIZAJN

PEUGEOT DESIGN LAB Peugeot jahta? Može! Glasovir? Može!

Dizajnerski studio koji kreira za vanjske klijente već je predstavio nekoliko uradaka

Kreativnost i dizajn oduvijek su za Peugeot bili vrlo važni pri stvaranju budućih modela, a francuska je marka sada svoje iskustvo u dizajniranju odlučila pretočiti u kreativni dizajnerski studio pod nazivom Peugeot Design Lab. Studio gdje se kreiraju proizvodi za vanjske klijente otvoren je u Parizu u lipnju prošle godine, a djeluje u sklopu dizajnerskog centra ADN gdje se kreiraju svi novi Peugeot modeli.

Osim u Francuskoj, dizajnerski centri još postoje u Shanghaju i Sao Paolu, a šef Peugeot Design Laba je Cathal Loughnane (34). Automobilski novinari magazina l'Automobile dodijelili su Peugeotu nagradu “Trophée de l'Initiative” za inicijativu otvaranja dizajnerskog studija Peugeot Design Lab.

Nije trebalo mnogo, a studio je već predstavio nekoliko zanimljivih i originalnih uradaka poput koncepta Jahta, 30-metarske jedrilice koju karakteriziraju duge staklene površine koje daju izuzetnu osvijetljenost unutrašnjosti kabine, smještene ispod mosta prekrivenog drvom, te koncept Motorni čamac s dva sjedala, duge siluete i moćnog izgleda. Unutrašnjost pritom podsjeća na onu u luksuznim automobilima.

Koncept Jet također je vrlo zanimljiv: inspiraciju crpi iz konceptnog Peugeota HX1 i primjer je luksuza, visoke tehnologije i putovanja u luksuznom okruženju. Osim toga Peugeot Design Lab kreirao je i sportski sat, nekoliko izvedbi bicikala, električni romobil na tri kotača, pa čak i glasovir.

No sve to zapravo i ne čudi, jer Peugeot je marka s tradicijom kreiranja i proizvodnje dužom od 200 godina koja je svoje poslovanje započela prvo s proizvodnjom mlinaca za sol i papar, alata, krinolina, šivaćih mašina, bicikla… Danas je Peugeot svjetski poznati brend i proizvođač automobila, no koji se ne odriče industrijskog dizajna o čemu najbolje svjedoči upravo novi Peugeot Design Lab.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 19:54