GENERACIJA G05

POKAZAN BAVARSKI PONOS! Pogledajte mega fotogaleriju i video potpuno nove generacije BMW-a X5!

 

To se još nije dogodilo! Naime, BMW je preskočio redizajn aktualnog modela (F15) i ove jeseni nakanio na tržište pustiti potpuno novu, četvrtu generaciju velikog SUV-a X5. Dakle nakon samo pet godina na tržištu Bavarci su odlučili na tržište pustiti potpuno novi model, ponajviše iz razlog što im je sve teže držati korak s Mercedesom koji je u nekoliko posljednjih godina na tržište pustio kompletnu gamu SUV modela u svim klasama. Dakle, daleko od toga da je aktualan model zastario ili nije više konkurentan, no tržište je reklo svoje. I evo ga, ovo je novi BMW X5, a službene su fotografije objavljene su puno prije službene svjetske premijere zakazane za Salon automobila u Parizu u listopadu ove godine.

Foto: BMW

Po pitanju izgleda kod novog X5 u oči upadaju dva detalja: masivni „bubrezi“ koji nikad do sad nisu bili tako veliki, a koji djeluju plemenito izvedeni u kromu i dominiraju prednjim krajem, te izdužena stražnja svjetla. Platforma na koju je postavljen X5 poznata je CLAR (cluster architecture) platforma na kojoj već vozi BMW Serije 7 s potpuno novim ovjesom za ovu priliku, dok po pitanju dimenzija novi X5 mjeri čak pet metara u duljinu, dva u širinu, a visok je 1,8 metara. Razmak između osovina pritom iznosi gotovo tri metra, a sve brojke upućuju na značajan rast u odnosu na prethodni model. To znači i više prostora u kabini te prtljažnik koji raspolaže s čak 605 litara ili 1860 litara s preklopljenom stražnjom klupom. Pritom novi model nije teži od starog, dapače, mudrom gradnjom novi je model, premda veći u odnosu na stari, lakši i do 200 kilograma što predstavlja značajnu uštedu na masi i posredno utječe na boju vozljivost.

BMW

Motornu ponudi sačinjavaju motori poznati iz aktualne Serije 5, dakle, dvolitreni četverocilindraš, trolitreni redni šestak te 4,4-litreni V8, svi opremljeni turbo punjenjem te 2.0 i 3.0 dizelski agregati. Najsnažniji u ponudi bit će model X5 M s pogonom iz modela M5 od 600 KS i pogonom na sve kotače. Za početak će se krenuti s modelima xDrive40i s 3.0 rednim šestakom do 340 KS, xDrive50i s 4,4-litrenim V8 od 462 KS te xDrive30d s 262 KS.

BMW

Na koncu, velikih novosti ima u unutrašnjosti gdje će se naći novi infotainment sustav OS 7.0. Ispred vozača će se nalaziti novi digitalni kokpit, dok će se središnje postavljenim zaslonom moći upravljati putem tradicionalnog središnjeg prekidača ili putem dodira...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:16