SAVJETNIK AUTO KLUBA

SERVIS: PAMETNE kamere nude se već od 600 kuna

    AUTOR:
    • Vedran Flajnik

  • OBJAVLJENO:
  • 23.04.2015. u 10:51

FOTO: Ivan Lacković

Doznajte što sve osim jednostavnog snimanja prometa nude suvremene kamere

Ponuda automobilskih gadgeta svih vrsta raste iz dana u dan, pa ne čudi da je takva situacija i s kamerama za snimanje vožnje. Na stranu sada podatak što korištenje istih u svakodnevnom prometu istovremeno ograničava, pa i zabranjuje sve veći broj zemalja, činjenica je da su među našim vozačima u posljednje vrijeme postale sve popularnije.

Budući da ih ima sve više, izbor je sve veći, ali i sve teži. Osnovna funkcija snimanja s vremenom je obogaćena i sasvim novima. Pritom ponešto može otkriti već i izgled, veličina i način montaže kamere.

Specijalizirana internet stranica autokamera.hr otkriva različite pristupe po tom pitanju, pa je kameru moguće postaviti s unutarnje strane vjetrobrana ili na armaturu, ali ima i kamera skrivenih u kućištu unutarnjeg retrovizora.

Osim kvalitete snimke i veličine kartice za pohranu, pri nabavci kamere treba obratiti pažnju na pojedine detalje. Kvalitetna leća dobri radi i u uvjetima loše vidljivosti, pa će moći i noću jasno snimiti registarsku oznaku ostalih vozila. K tome, dobro je da pokriva što širi kut snimanja, a korisno je i da ima ugrađen GPS, jer time otkriva stvarnu lokaciju događaja, kao i brzinu kretanja.

Kvalitetnije kamere imaju i senzor G-sile koji automatski pravi snimku (posebno zaštićenu od presnimavanja) u slučaju nagle promjene u kretanju. Veliko ubrzanje ili usporavanje u kratkom vremenskom razdoblju, naime, daje naslutiti da je došlo do sudara. Ni to, međutim, nije sve - napredne kamere mogu upozoriti na prekoračenje brzine, pratiti kretanje unutar vozne trake i ukazati na njezino napuštanje, alarmirati vozača u slučaju opasnosti od sudara te, uz senzor pokreta, nadgledati automobil na parkiralištu. Upravo u takvim situacijama, kao i pri nestanku napajanja, do čega može doći u sudaru, važno je da kamera ima ugrađenu vlastitu bateriju...

DOSTUPNI MODELI

B40 NOVATEK

Diskrecija ukorak s mogućnostima

S malim dimenzijama u kompaktnom kućištu, B40 Novatek kamera vrlo je diskretna i spada među najpopularnije uređaje u svom segmentu. Podržava cikličko snimanje, funckionalna je na temperaturama od -10 do +60 °C, opremljena je G-senzorom, a premda u osnovi ne dolazi s GPS-om, moguće ga je naknadno ugraditi.

Kut snimanja 135 stupnjeva

GPS opcijski

G-Senzor da

Rezolucija 1980x1080

Jamstvo 12 mjeseci

Cijena 950 kuna

MARCUS1 VICOVATION

Predstavnik visoke kategorije

Marcus spada u višu klasu kamera, što dijelom otkriva i cijena od 1500 kuna. Opremljena je lećom koja pokriva kut od 140 stupnjeva, snima u rezoluciji 1280x720 te dolazi sa GPS-om i G-senzorom, ali i dodatnim funkcijama kao što su upozorenje na opasnost sudara i promjenu vozne trake...

Kut snimanja 140 stupnjeva

GPS da

G-Senzor da

Rezolucija 1280x720

Jamstvo 12 mjeseci

Cijena 1500 kuna

G1W-H FullHD

Najbolja slika za najmanji novac

Ova se diskretna kamera smatra jednim od najboljih izbora za najmanje uložena novca. Snima u full HD razlučivosti, ima detektor pokreta i širokokutnu leću od 140 stupnjeva te podržava HDMI full HD video prijenos. Uz kameru dolazi posebno razvijen nosač koji se montira na stup unutarnjeg retrovizora s kojim se spaja u jednu, praktički nevidljivu cjelinu.

Kut snimanja 140 stupnjeva

GPS ne

G-Senzor da

Rezolucija 1980x1080

Izdvajamo