TEMPIRANJE TEMPERATURE

SERVIS: Ugradnja daljinskog paljenja Grije i hladi kabinu sa 2 km

U vrućim ljetnim ili hladnim zimskim danima kabina će vas dočekati rashlađena ili zagrijana

Današnji automobili nezamislivi su bez klima-uređaja. Jedini problem je što ne radi kad je motor isključen. Posljedica? Kad je temperatura zraka zimi debelo ispod ništice ili kad ljeti uprži sunce, unutrašnjost se ne može rashladiti ili zagrijati trenutno. Najviše to smeta na kratkim relacijama. Primjerice, na petnaestak minuta dugom putovanju na posao unutrašnjost zimi ne stigne pošteno ni zagrijati.

Jedno od rješenja nudi zagrebačka tvrtka Elektromedia, koja u svojoj ponudi ima iDataStart, uređaj koji omogućuje daljinsko pokretanje motora. Zahvaljujući tome, unutrašnjost je moguće jednostavno temperirati tako da vas već pri ulasku dočeka ugodno rashlađena ili zagrijana na prethodno podešenu temperaturu.

Stvar funkcionira uz pomoć originalnog ključa, pri čemu je dovoljno triput zaredom pritisnuti prekidač za zaključavanje i motor će se pokrenuti. Pritom treba imati na umu da trenutno vrijedi samo za automobile s automatskim mjenjačem, i to konkretno za modele Mercedesa, BMW i Minija.

Što se montaže tiče, riječ je o tzv. plug-and-play uređaju, koji se ugrađuje jednostavno i brzo. Brava za poretanje motora otvara se specijalnim alatom, a iza nje se nalazi instalacija na koju se priključuje iDataStart. Ugradnja zahtijeva informatički pismenog majstora zbog updatea koji se putem firmwarea u uređaj može ubaciti i dok se nalazi u originalnoj zapakiranoj ambalaži. Cijeli posao bude gotov za oko sat vremena i uključuje jednostavno programiranje s logiranjem na stranicu proizvođača.

Da ne bi bilo straha od krađe, treba znati i da je automobil u svakom slučaju siguran. Ako provalnik kojim slučajem i uđe u auto, primjerice kroz razbijen prozor, motor će se zaustaviti čim pritisne bilo koju komandu. Automobil, dakle, i dok radi ostaje zaključan sve dok ga vlasnik prekidačem na daljinskom ne otključa.

S obzirom da originalni daljinski upravljači nemaju veliki domet, paket uključuje i dva dodatna, s produženim područjem djelovanja i odgovarajućim prijamnikom. U tom slučaju signal za pokretanje moguće je poslati i s udaljenosti od čak 2 kilometra!

Od kupnje bi vas mogla odvratiti samo cijena od 4900 kuna. Nije malo, no iDataStart je namijenjen vlasnicima luksuznih automobila, a valja pritom uzeti u obzir da ugradnja Webasta kakvi se inače koriste u slične svrhe stoji čak dvostruko više...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:57