SPREMAN ZA PARIZ

VELIKA FOTOGALERIJA: Ovo je novi Mercedes GLE, s trećim redom sjedala i blagim hibridnim sustavom na tržište stiže početkom iduće godine!

 
 Daimler AG

Novi Mercedes GLE je tu! Nakon što je treća generacija na tržištu bila od 2011. godine, sada je došao red na novu, četvrtu generaciju koja će svjetsku premijeru imati na nadolazećem salonu automobila u Parizu koji kreće za manje od mjesec dana. Pa krenimo s vanjskim dizajnom: aerodinamičnost je značajno poboljšana u odnosu na prethodnika, na prednjem dijelu ističu se nova LED svjetla sa masivnom maskom, dok na stražnjem dijelu u oči prvo upadaju uska LED svjetla i dobro poznati C nosač krova koji se nije previše mijenjao još od prve generacije i samim time postao zaštitnom lice ML-a, odnosno modela GLE (za one koji nisu upoznati s pričom, ime ML Mercedes je zamijenio nazivom GLE). Verzije na slikama postavljene su na 22-inčne naplatke, a proizvođač navodi kako će se nuditi naplaci veličine od 18-22 inča.

Foto: Daimler AG

Osim novog dizajna, četvrta generacija modela GLE ima 80 mm veći međuosovinski razmak što će najviše osjetiti putnici na stražnjoj klupi (navodi se kako će oni imati dodatnih 69 mm prostora). Prtljažnik? Popriličnih 825 litara bez preklapanja sjedala, odnosno masivnih 2055 litara kada se spuste sjedala.

Možda i najimpresivniji dio ovog automobila je unutrašnjost. Digitalni kokpit povezan je sa 12,3-inčnim središnjim zaslonom kao i kod ostalih novijih Mercedesovih modela. Nakon A-klase, i GLE dobiva inovativni MBUX ( Mercedes-Benz User Experience) infotainment sustav. Čak četiri otvora za ventilaciju smještena su na središnjem dijelu, a za potpuni ugođaj brinu se Burmester glazbeni sustav i ambijentalno osvjetljenje. Novost je i treći red sjedala, prvi put dostupan u modelu GLE i to kao opcija.

Daimler AG

Za udobnost u vožnji brine se novi E-Active Body Control sustav, a u Mercedesu su ovaj put osim na udobnost posebni naglasak stavili i na off-road mogućnosti, čime se vjerojatno žele približiti kupcima modela poput Range Rovera. "Novi GLE ne samo da je udobniji nego ikad, već pokazuje svoj istinski off-road karakter, čime pokazujemo kako smo odlučni u tome da budemo lideri po tom pitanju u SUV segmentu", izjavio je Ola Källenius iz odjela razvoja Mercedes Benza.

Ponudu benzinskih motora otvara 2,0-litreni turbobenzinac od 255 KS, a slijedi ga novi redni šestak s benzinskim motorom, nakon čega će uslijediti dizelske ali i plug-in hibrid verzija. Model GLE 450 4MATIC početni je benzinac koji ispod poklopca skriva blagi hibridni sustav (benzinac od 367 KS i 48-voltna instalacija EQ Boost). Više o blagim hibridima i načinu funkcioniranja ove tehnologije pročitajte ovdje.

U ponudi će biti i dizelaši snage 285 KS i 340 KS, a kasnije stiže i plug-in hibrid i naravno najsnažnije - AMG verzije. Svi modeli dolaze upareni s 9G-Tronic automatskim mjenjačem. Novi GLE na tržište stiže početkom 2019. godine, a cijene bi trebale biti poznate nakon salona u Parizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:25