LJUBAVNE PREPRIKE

Volkswagen i dalje pokušava raskinuti brak Fiata i Alfe

Industrijski analitičari smatraju da bi prodaja talijanske marke njemačkoj bio vrlo dobar potez

Ni netom završen Ženevski salon automobila nije mogao proći bez ‘ljubavnih’ prepirki Alfe Romea i Volkswagena. Nastavljena su, naime, višemjesečna nagađanja o potencijalnoj prodaji talijanske marke njemačkom divu iz Wolfsburga tijekom kojih Fiat uporno odbija tu mogućnost, a VW još upornije nastavlja s udvaranjem. Tako je, primjerice, Ferdinand Piech, CEO VW grupe, kao da ignorira negiranje Talijana, u Ženevi izjavio da bi se pod Volkswagenom prodaja Alfe Romea učetverostručila u samo pet godina.

Fiatov CEO Sergio Marchionne nije bio impresioniran te ostaje pri stavu da Alfa nije za prodaju ‘ni za sav novac svijeta’. No, vjerojatno je duboko u sebi i sam svjestan da taj talijanski brend posljednjih godina i nije briljirao pod Fiatovim vodstvom te da bi prodaja bila, u najmanju ruku, razuman potez. Alfina prodaja Volkswagenu uistinu bi vrlo vjerojatno bio jedan od najboljih poteza u automobilskoj industriji u posljednjih desetak godina. Prekrasno dizajnirane Alfe s VW-ovom tehnologijom, poput DSG mjenjača i TSI motora, privukle bi mnoge kupce. Prema pisanju nekih britanskih medija, VW bi Porscheov novi 4-cilindrični bokser (koji se trenutačno razvija u Zuffenhausenu) ugrađivao u buduće Alfe.

Neki tvrde da se taj talijansko-njemački brak nikad neće ostvariti, drugi da je na pomolu, a treći da je već dogovoren te da ga samo treba finalizirati. Što god bila istina, kada bi Volkswagen konačno kupio Alfu, talijanska marka bi sigurno imala blistaviju budućnost nego pod Fiatom koji je nedavno najavio prodaju starih Chryslera pod krinkom Lancie. Već je sada gotovo sigurno da će time postići tužan kraj te nekoć slavne talijanske marke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 00:02