AKTUALNO

VOLKSWAGEN VIŠE NIJE BROJ JEDAN: Renault-Nissan grupa postala najveći proizvođač automobila na svijetu!

 
 Autonews.com

Renault-Nissan grupa postala je najveći proizvođač automobila na svijetu! Prema prodajnim rezultatima iz 2017. godine, ova grupacija skinula je s trona Volkswagen grupu. Podsjetimo, u tom rezultatu dio zasluge pripada i nedavno pripojenom Mitsubishiju (pripojen grupi 2016. godine). Tako je Nissan prošle godine prodao 5,82 milijuna vozila, Renault 3,76 milijuna, a spomenuti Mitsubishi 1,03 milijuna, čime dolazimo do brojke od 10,61 milijuna prodanih primjeraka. To je bilo dovoljno da se zauzme prvo mjesto budući da je dosadašnji lider, Volkswagen grupa, prodala 10,53 milijuna vozila. Treće mjesto pripalo je Toyoti sa 10,2 milijuna prodanih automobila.

U Renault-Nissan grupaciji planiraju dodatno povećati prodaju (na 14 milijuna do 2022. godine) ali i profitabilnost koja im je već sada na zavidnoj razini. Tako Nissan posluje uz maržu profita od pet posto, Mitsubishi 4,3 posto dok Renault ostvaruje povrat na investirana sredstva od 4,8 posto. Prodaja grupacije u 2017. godini je porasla za 6,5 posto. Odlične prodajne rezultate ostvaruju i u domeni električnih automobila (91 tisuća prodanih vozila prošle godine), a te brojke trebale bi biti još i bolje u ovoj godini kada na globalnom tržištu kreće prodaja novog Nissan Leafa.

Grupacija je svoje modele u prošloj godini plasirala na više od 200 tržišta pod brendovima Renault, Nissan, Mitsubishi Motors, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine, Lada, Infiniti, Venucia i Datsun. Izvršni direktor Renault-Nissana Carlos Ghosn izjavio je kako je iznimno zadovoljan ovim postignućem koje pripisuje širokoj ponudi modela i međunarodnoj prisutnosti na tržištu. Bit će zanimljivo pratiti daljnji tijek ove "utrke" između tri najveća proizvođača na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:07