RAT PROTIV ZAGAĐENJA

ZAUVIJEK ZBOGOM: DO 2025. Pariz, Madrid, Atena i Mexico City izbacuju dizelaše sa svojih ulica!

Gorivo samo za radne strojeve... Tako bi barem trebalo biti, no dizel koji stvara uštede u novčaniku vrlo je popularan posebice u Europi, no ipak enormno zagađuje zrak i truje građane pa su se četiri velika svjetska glavna grada dogovorili za potpuno izbacivanje dizelaša do 2025. godine

Sve će napraviti da smanje zagađenost u svojim gradovima! Prema tom planu iznesenom na Konferenciji gradonačelnika C40, šefovi 40 različitih gradova obećali su oštru borbu s klimatskim promjenama uzrokovanih zagađenjem. Tako su vlasti Pariza, Madrida, Atene i Mexico Cityja dogovorili potpunu zabranu vozila pokretanih dizelom na svojim ulicama s ciljem da takvih za osam godina, dakle 2025. godine, više uopće ne bude na ulicama, piše The Guardian.

No zasad još nije poznato hoće li se do tog cilja doći u fazama ili će potpuna zabrana nastupiti određenog datuma. Govoreći na Konferenciji C40 Helena Molin Valdés, čelnica koalicije Ujedinjenih Naroda za klimu i čisti zrak rekla je da čađa iz vozila na dizelsko gorivo znatno doprinosi lošem zdravlju i efektu staklenika, a zabrinjava i podatak da tri milijuna ljudi umre prerano zbog onečišćenog zraka dijelom zahvaljujući i štetnom dušikovom oksidu koji ispuštaju dizelaši.

Gradonačelnik Mexico Cityja Miguel Ángel Mancera rekao je da će povećanje investicija u javni prijevod pomoći u pročišćavanju zraka u gradu. Giorgos Kaminis, gradonačelnik Atene, rekao je da njegov cilj eliminirati automobile iz centra grada. Aktivisti su pozdravili ovaj potez, rekavši da on dokazuje da je moguće očistiti velike gradove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:35