VIDEO

DAVID PROTIV GOLIJATA: Pogledajte suludu utrku i niz drugih usporedbi Dacije Logan MCV i Mercedesa E63 AMG S Estate

Dacia predstavlja, u slučaju hrvatskih cijena, oko 13 puta jeftiniju opciju od najsnažnije karavanske E-klase za koju treba izdvojiti oko 170 tisuća eura. Voditelj emisije Mat Watson odlučio je napraviti niz testova kojima će utvrditi je li Mercedes toliko bolji od Dacije.
 Youtube screenshot

Ekipa iz engleskog CarWow-a poznata je po neobičnim usporedbama, pa smo tako prošli tjedan pisali o njihovom obračunu Škode Superb 280 i BMW-a M760i, a sada su objavili još jednu prilično suludu usporedbu. Naime, odlučili su jedan od najjeftinijih karavana na tržištu, Daciju Logan MCV usporediti sa ekskluzivnim i skupim Mercedesom AMG E63 AMG S Estate. Dakle, pravi obračun Davida i Golijatom. S cijenom od oko 13 tisuća eura za testirani model, Dacia predstavlja, u slučaju hrvatskih cijena, 13 puta jeftiniju opciju od najsnažnije karavanske E-klase za koju treba izdvojiti oko 170 tisuća eura. Voditelj emisije Mat Watson odlučio je napraviti niz testova kojima će utvrditi je li Mercedes toliko bolji od Dacije.

Naravno, rezultate je bilo vrlo lako pretpostaviti. U utrci ubrzanja Mercedes je "pojeo" Daciju. Dionicu od 402 metra njemački je karavan prešao za 11,2 sekunde, dok je Logan MCV prešao crtu tek nakon 18 sekundi, što ne čudi budući da se ispod poklopca nalazi tek 90 KS. Sljedeći test odnosio se na maksimalnu brzinu koju automobili mogu postići u 20 sekundi. Naravno, i tu je rezultat prilično jasan: Mercedes je zahvaljujući svojih 610 KS uspio pojuriti do 265 km/h, dok je brzinomjer na Daciji pokazao 125 km/h. Sljedeći test vezan je uz kočenje. Iako Dacia teži tek 1,1 tonu, dok Mercedes ima 2 tone, kočnice na brutalnom AMG-u pobrinule su se da se karavan iz Stuttgarta ranije zaustavi i tako pobijedi na ovom testu. Posljednji u nizu bio je test udobnosti. Voditelj se sjeo na stražnju klubu i uključio aplikaciju "vibrometar" kojom je mjerio vibracije. Nakon vožnje u Daciji aplikacija je pokazala brojku od 5.0, dok je u AMG-u ta brojka iznosila 4.6, pa je zbog male razlike bod ipak dodijeljen Daciji. Mercedes je (očekivano) na kraju uvjerljivo pobijedio u ovoj prilično nepravednoj usporedbi. Pogledajte obračun:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:17