SUPERAUTI VIKENDOM

FOTO, VIDEO: KAD DIZAJNER FERRARIJA ENZA KREIRA LAMBORGHINI Izrađen je samo jedan primjerak super auta Kode 0 kojem je kao baza poslužio Aventador

 
 Kode 0 by Ken Okayama

Ako pratite svijet automobila sigurno ste negdje naletjeli na ime i prezime Ken Okuyama. Riječ je o japanskom dizajneru koji se školovao u Sjedinjenim Državama, a postao je čuven nakon što je dizajnirao Ferrari Enzo dok je kao kreativni direktor radio za studio Pininfarina (od 2004. do 2006.).

Radio je i na projektima poput Ferrarija 599 GTB Fiorano, 456M GT, California, 612 Scaglietti, ali i na dizajnu Chevroleta Camara 4. generacije, koncepta Ferrari Rossa, ali i modela poput Mitsubishija Colta CZC, Maseratija Birdcage 75th Concepta, Quattroportea V i Ferrarija P4/5 u svojoj karijeri.

Foto: Kode 0

Nakon napuštanja Pininfarine otvorio je vlastiti studio i dizajnersku marku Newton Design Lab. te lansirao Ken Okuyama Eyes kolekciju sunčanih naočala.

No i dalj je radio na auto-dizajnu pa je tako predstavio svoj prvi konceptni auto, roadster K.O 7 Spider izrađen u potpunosti od ugljičnih vlakana i nelakiranog aluminija koji je pokazao na salonu automobila u Ženevi 2008. godine, a u međuvremenu je radio i za urara TAG Hauer i njihov je model Grand Carrera ugradio u kokpit svog koncepta.

Ukupno je bilo proizvedeno i prodano 198 primjeraka K.O 7 koji su kupili uglavnom njegovi fanovi. Tada je 2016. na Monterey Car Weeku predstavio novi supersportski roadster Kode 57 koji je uvelike podsjećao na Ferrarijeve modele, posebno zato što je bio lakiran u crvenu boju, a proizvedeno je tek 5 primjeraka. Forbes je tada napisao kako je dizajner Ferrarija Enzo u Montereyu oborio s nogu svojim Kode 57 super automobilom.

Supersportski coupe Kode 0 predstavio je 2017. godine na festivalu automobila Pebble Beach s vrhunski oblikovanim sportskim profilom koji ipak ne može sakriti kako je baza Lamborghini Aventador od koje je preuzeo i tehnologiju, no dizajn je doista nešto posebno.

Kode 0 pokreće 6,5-litreni V12 stroj od 700 KS i 690 Nm najvećeg okretnog momenta koji ovom jedinstvenom super automobilu osigurava sprint do 100 km/h za 2,9 sekundi zahvaljujući masi od tek 1550 kilograma (1852 kg Aventador).

Okuyama je odlučio izraditi tek jedan primjerak što ga je stajalo 1,5 milijuna dolara (bez troška od 400.000 dolara koliko je bio platio novi Aventador donor). Kode 0 je nedugo nakon izložbe prodan nepoznatom kupcu s tek 2200 prijeđenih kilometara po nepoznatoj cijeni. Uvjereni smo kako je japanski dizajner dobro naplatio svoj potpis na limu ove one-off ekskluzivne jurilice...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:44