SKROMNI BOGATAŠI

JESTE LI SE IKADA ZAPITALI ŠTO VOZE MILIJARDERI? Izbor auta pet najpoznatijih bogataša mogao bi vas jako iznenaditi!

Posjeduju milijarde dolara, ali s obzirom na tu činjenicu po izboru automobila vrlo su skromni. Američka televizija CNBC napravila je listu pet najpoznatijih milijardera koji voze automobile za kojima se baš nitko nikada ne bi okrenuo
 VW, Getty Images

Jednom prilikom sam se s prijateljicom koja stanuje u Los Angelesu vozio po mondenom Beverly Hillsu, a s obzirom na brojne Bentleye, Ferrarije, Lamborghinije i Rollsove po ulicama i dvorištima tog bogataškog dijela grada uživao sam u prizoru brojnih automobila koji se ne viđaju svaki dan. No, njezin me komentar potpuno iznenadio. "Da bogati su to ljudi, no ovdje u Americi oni koji imaju stvarno puno, puno novca voze se u Toyoti Prius!" Da njene riječi koje su mi tada zvučale pomalo nestvarno nisu bez temelja sada je potvrdila lista od pet automobila koje koriste najpoznatiji milijarderi. Sudeći prema tomu, njima doista nije do pokazivanja bogatstva i vlastitog uspjeha kroz skupe automobile, već sasvim ugodno žive vozeći se u prosječnim modelima, a riječ je o stvarno jako bogatim pojedincima... Evo i liste.

WASHINGTON, DC - OCTOBER 13:  Warren Buffett speaks onstage during Fortune's Most Powerful Women Summit - Day 2 at the Mandarin Oriental Hotel on October 13, 2015 in Washington, DC.  (Photo by Paul Morigi/Getty Images for Fortune/Time Inc)
Getty Images /

Cadillac

Warren Buffett - Cadillac XTS

Pristalica tradicionalne američke luksuzne marke

Bentley, Maybach, Rolls Royce? Ništa od navedenog! Warren Buffet "težak" čak 75,6 milijardi dolara dugo drugi i trenutno treći najbogatiji čovjek na svijetu odmah nakon Bila Gatesa osnivača Microsofta i Jeffa Bezosa vlasnika Amazona, vozi Cadillac XTS. Ova limuzina tradicionalnog američkog proizvođača u programu nije ni najveća ni najsnažnija ni najskuplja, a nova je 2014. godine kada je kupljena stajala 50.000 dolara. Vlasnik Berkshire Hathawaya američke multinacionalne holdinške kompanije sa sjedištem u Omahi koja zapošljava 331.000 radnika i koja je prošle godine ostvarila prihod od 210,1 milijardu dolara, kupio je taj automobil nakon što je prije toga osam godina vozio također Cadillac, ali broj veći model DTS. Jednom je prilikom izjavio da je s obzirom na to kako godišnje prosječno sam vozi oko 6000 kilometara procijenio da mu skuplji i veći automobil od XTS zapravo ne treba.

Getty Images /

Honda

VW

Mark Zuckerberg - Acura TSX

Kakav Tesla? Acura i Volkswagen su zakon!

Utemeljitelj i vlasnik Facebooka peti je najbogatiji čovjek na planeti, a to što ne vozi neki tehnološki vrlo napredan automobil poput Tesle pomalo i jest čudno. Zuckerberg tako vozi staru Acuru TSX (u Europi Honda Accord), a kako navodi CNBC jednom je prilikom izjavio da je njemu čudno to što se svi čude jer vozi jedan isprobani, siguran, komforan i nerazmetljiv japanski automobil. Kada se poželi pak voziti brže i dinamičnije iz garaže izlazi u VW Golfu GTI koji u Americi stoji otprilike kao i Acura. Stvarno skroman čovjek...

Getty Images /

Ford

Alice Walton - Ford F-150

Nasljednica iz Arkansasa obožava masivne kamionete

Za usporedbu: Wal-Mart je u Sjedinjenim Državama ono što je kod nas Konzum, lanac maloprodajnih trgovina. Tvrtku je u Arkansasu gdje je i danas sjedište 1962. godine osnovao Sam Walton, a carstvom od 11.695 maloprodajnih hipermarketa, marketa i prodavaonica u 28 zemalja danas upravlja druga najbogatija žena na svijetu - nasljednica Alice Walton. Ovu se gospođu na ulicama pak može vidjeti za volanom 11 godina starog pick-upa Forda F-150 King Ranch, a ono što je zanimljivo i njen je otac vozio isti model pick-upa, ali iz 1979. godine.

Getty Images /

Volvo

Ingvar Kamprad - Volvo 240 GL

Ne voli poreze, odijeva se u second-handu, a vjeruje samo prastarom Volvu

Trenutno 14. svjetski milijarder Ingvar Kamprad poznat kao osnivač (i neformalni vlasnik) kompanije za proizvodnju i prodaju jeftinog namještaja na sklapanje Ikea, ali i kao osoba mračne prošlosti koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata surađivala s nacistima, nakon 40 godišnjeg poreznog izgnanstva, iz Švicarske se prije tri godine vratio u Švedsku i prvi put tamo platio porez. Zanimljivo je pritom da već dvadeset godina vozi isti Volvo 244 GL iz 1993. godine. Poznati švedski škrtac koji se najviše voli odijevati u second-hand trgovinama danas nije previše za volanom jer je odustao od vožnje nakon što su ga bližnji uvjerili da je za njega preopasno upravljati automobilom u dobi od 91 godine.

Getty Images

Ford

Steve Ballmer - Ford Fusion Hybrid

Milijarder koji se vozi u poklonjenom hibridnom Fordu

Steve Ballmer, bivši dugogodišnji direktor Microsofta, a danas vlasnik košarkaškog kluba Los Angeles Clippers s imovinom vrijednom 30 milijardi dolara trenutno je 27. milijarder s Bloombergovog popisa. Riječ je o velikom fanu Forda jer je njegov otac dugo godina tamo bio menadžer pa se lojalnost američkoj marki očigledno prenosi s koljena na koljeno. Poznato je da je još 2009. godine od šefa Forda na dar dobio hibridni model Fusion koji vozi i danas premda je u međuvremenu vlastitu garažu oplemenio s još nekoliko automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 00:20