STARA ČEHINJA U AKCIJI

KAKVA STRUJA, DIZEL JE ZAKON! 20 godina stara Škoda Octavia TDI s jednim punjenjem bez problema prelazi 1287 kilometara!

Car Throttle YouTube screenshot

 

Sjećate li se Škode Octavije sa 695 tisuća kilometara o kojoj smo nedavno pisali? Ekipa iz Car Throttlea sada je, nakon provjere stanja motora, odlučila provjeriti koliko je ova prva generacija Octavije štedljiva. Naime, danas se kao budućnost transporta nameću električni automobili, a cilj ovog projekta bio je pokazati kako dizelaši (unatoč tome što je ovaj iznimno star i "istrošen") i dalje imaju najimpresivnije brojke kada je u pitanju doseg. I dok najnapredniji električari (Nissan Leaf, Tesla Model 3) mogu prevaliti maksimalnih 400-tinjak km (i to uz iznimno pažljivu vožnju), dizelaši su po tom pitanju još uvijek daleko ispred.

Pothvat otkrivanja maksimalnog dosega stare Škode krenuo je rano ujutro u Londonu. Zadatak? Voziti od Londona do Nürburgringa, odvoziti krug po kultnoj stazi i vratiti se u London. U prijevodu to znači 1287 kilometara s jednim spremnikom goriva, koji u ovom slučaju iznosi 60 litara. Je li "stara Čehinja" uspjela odraditi posao pogledajte u videu: 

 

Dakle, kao što ste mogli vidjeti, Škoda je uspješno odradila ovaj test. Po povratku u London putno računalo je pokazalo prosječnu potrošnju od 3,3 litre na 100 kilometara, a ponovno točenje goriva pokazalo je pravu potrošnju koja je iznosila 3,8 litara na 100 kilometara, što je i dalje prilično impresivno, pogotovo kada uzmemo u obzir da je riječ o modelu iz 1998. godine

Izdvajamo

Iz drugih medija